ILIJAŠVIJESTI

Počela prva faza izgradnje kuće za Udruženje “Budi mi drug”

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika za opću upravu, boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić, predsjednica Udruženja za djecu sa poteškoćama u razvoju “Budi mi drug” Meliha Mešetović, te predstavnici firme “Fazum gradnja” obišli su lokalitet izgradnje kuće za Udruženje “Budi mi drug” u naselju Kamenica u mjesnoj zajednici Ilijaš Grad.

Povod obilaska je početak radova na prvoj fazi projekta izgradnje kuće za Udruženje “Budi mi drug” koju u potpunosti finansira Općina Ilijaš. Ugovorena vrijednost radova u prvoj fazi ovog projekta je 138.297,16 KM, a ukupna vrijednost projekta je 356.941,88 KM.

O procedurama koje su prethodile samoj realizaciji projekta govorio je pomoćnik načelnika za opću upravu, boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić.

“Prvobitno su prostorije Udruženja bile smještene u zgradi Općine Ilijaš gdje su startovali sa radom, a nakon toga su preseljeni u prostorije JU “Djeca Sarajeva” – Vrtić Ilijaš. Inicijativa da se izgradi namjenski objekat je pokrenuta 2019. godine. Izazovno je bilo pronaći odgovarajuću lokaciju bez puno buke i saobraćaja. U saradnji sa predsjednicom Udurženja Melihom Mešetović pronašli smo lokaciju u naselju Kamenica. Nakon toga smo definisali parcelu, regulisali imovinsko – pravne odnose, dobili urbanističku i građevinsku saglasnost te se krenulo sa projektovanjem. Idejni projekat je radila firma “Routing” iz Banja Luke i to je finansirala Općina Ilijaš sa 5.054,40 KM.”

Spahić se osvrnuo i na finansijsku podršku koju Općina pruža Udruženju “Budi mi drug”.

“Pored načelnika i općinskih službi koje su involvirane u projekat imamo podršku i Općinskog vijeća. Već sada planiramo sredstva u budžet Općine za narednu godinu kako bismo realizaciju ovog projekta što prije okončali. U samom početku Udruženje “Budi mi drug” nije bilo direktan korisnik budžetskih sredstava, ali od 2019. godine budžetom Općine Ilijaš planiraju se sredstva za redovan rad ovog udruženje. Oni također odlično koriste mogućnost da na bazi projektnih aplikacija osiguraju i dodatna sredstva.”

Udruženje je osnovano 2006. godine, a počelo sa radom 2007. godine. Trenutno broji 55 članova različitih uzrasta i tjelesnih oštećenja. Od 2014. godine do danas prostorije udruženja su smještene u prostorijama JU “Djeca Sarajeva”. Korisnici pohađaju kreativne radionice ponedjeljkom, srijedom i petkom, a dva dana u sedmici imaju fizikalni tretman u koji je uključeno 12 djece.

Predsjednica Udruženja Meliha Mešetović nije krila uzbuđenje i sreću zbog početka radova na izgradnji kuće.

“Ovo je poseban dan za našu djecu i njihove roditelje. Ideja izgradnje kuće davno je zamišljena i prošlo je puno vremena do njene realizacije, ali ko čeka i dočeka. Današnji dan je kruna našeg rada i ulaganja i radujem se što ćemo napokon imati svoj krov nad glavom i svoj mir. Kuća će biti mjesto u kojem će korisnici Udruženja “Budi mi drug” moći svakodnevno boraviti, razvijati se i družiti. U njoj će se djeci omogućiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena, terapijske aktivnosti i kreativne radionice. Kada budemo u većem prostoru želimo proširiti naše aktivnosti. Trenutno smo dobili projekat koji realizujemo sa italijanskom nevladinom organizacijom gdje ćemo se početi baviti plasteničkom proizvodnjom. Planirana je nabavka sušare za sušenje začinskog bilja, voća i povrća. Za sve te aktivnosti potreban nam je vlastiti prostor i naš vrt. Ovom prilikom želim se zahvaliti Općini Ilijaš koja podržava naš rad. Sretna sam što nismo prepušteni sami sebi.”

Riječ je o dvoetažnom objektu dimenzija 15 x 10 metara koji je funkcionalno prilagođen osobama sa poteškoćama u razvoju. Prizemlje će biti namjenjeno za provođenje radionica i svakodnevnih aktivnosti, a na spratu je predviđena izgradnja dva stana.

Voditelj gradnje u firmi “Fazum gradnja” Muhameda Žiga je kazao kako vremenski uslovi pogoduju izvođenju radova, te dodao kako su sa radovima počeli u ponedjeljak, 31. oktobra.

“Izradili smo nanosnu skelu, a trenutno radimo mašinski iskop temeljnih traka objekta. Nakon toga ide postavljanje armature i betoniranje temeljnih traka, potom netemeljni zidovi, nasipanje tampona, unutrašnji razvod PVC kanalizacione i vodovodne mreže i potom slijepa, odnosno podna ploča.”

Nadzor nad izvođenjem radova će vršiti firma “Radis” iz Istočnog Sarajeva. Rok za izvođenje radova je 90 radnih dana.

Povezane objave

Back to top button