Počela velika trodnevna akcija čišćenja na području općine Ilijaš

Velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Ilijaš počela je jutros. Akciju provodi Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Ilijaš, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacije, JKP “Vodostan” Ilijaš, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJU za zaštićena prirodna područja i KJP Sarajevo – šume.

Akcija čišćenja odvijat će se u svih 14 mjesnih zajednica općine Ilijaš, a tokom trajanja komunalna preduzeća će u koordinaciji sa Općinom Ilijaš i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja i divljih deponija, a u skladu sa prioritetima koje iskažu mjesne zajednice.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović je pozvao i građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da životni ambijent bude ljepši i uredniji, te dodao:

“Ovo je posljednja općina u nizu gdje vršimo generalnu akciju čišćenja. U ovoj akciji, kao i u prethodnih osam učestvuju sva javna komunalna preduzeća. Također i preduzeća u okviru lokalne zajedice, civilna zaštita i sami građani općine Ilijaš. Do sada smo imalo jako dobra iskustva te su na desetine i stotine tona otpada odvezene sa javnih površina.”

Pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić je pojasnio šta podrazumijeva ova akcija i ko sve u njoj učestvuje.

“Općina Ilijaš podržava akciju koju provodi resorno ministarstvo u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima i mi smo se uključili zajedno sa JKP “Vodostan” Ilijaš, civilnom zaštitiom, općinskom službom za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje, službom za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, predstavnicima Savjeta MZ, a sve u cilju da ova akcija bude što uspješnija i da se provede na brz i efikasan način. Akcija traje tri dana i po programu podrazumijeva čišćenje onih površina koje nisu u redovnom programu održavanja i čišćenja. Tu prije sve mislim na otklanjanje divljih deponija, pročišćavanje odvodnih kanala, potkresavanje grana, pranje ulica, sanaciju dječjih igrališta. Dio planiranog programa je čišćenje površina u blizni željezničke pruge gdje generalno imamo problema sa održavanjem. Nadamo se da ćemo u saradnji sa resornim ministarstvom realizovati ovaj projekat na pravi način i da će građani vidjeti efekat. Moram pohvaliti građane općine Ilijaš, jer imaju dobar odnos prema okolini posebno kada je u pitanju selektivno prikupljanje otpada i moram kazati da smo pri kraju sa izgradnjom reciklažnog dvorišta”, zaključio je Fazlić.

(ilijas.ba)

Prethodni članakManifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“: U Ilijašu upriličena projekcija filma i tribina posvećeni sjećanju na heroja Nesiba Malkića
Naredni članakPoziv za registrovane političke subjekte