Počeli radovi na adaptaciji munare u Starom Ilijašu

Džamija u džematu Stari Ilijaš jedna je od najstarijih ilijaških džamija, otvorena 1900. godine. Nažalost, u protekloj agresiji na našu domovinu džamija je do temelja porušena. Nakon povratka na svoja ognjišta, obnovom svojih kuća džematlije su krenule u obnovu i svoje džamije.

Imam džemata Stari Ilijaš  ef. Amel Muminović, istakao je da je džamija građena u fazama zbog nedostatka finansijskih sredstava, te da su određeni dijelovi nekvalitetno urađeni. Jedan od tih dijelova je i munara koja se trenutno nalazi u lošem stanju.

„Prošle godine smo radili fasadu na džamiji, a sad smo počeli s adaptacijom munare koja je posebno u gornjem dijelu od šerefa, dosta korodirala. Radovi su krenuli, i uveliko se odvijaju te se nadamo da će vrijeme poslužiti da se radovi završe za nekih mjesec dana. Bit će i promijenjen njen sam izgled, vraća se ona munara kakva je nekada bila, odnosno naša bosanska munara“ kazao je.

S obzirom na to da su građani imali mogućnost pomoći i donirati sredstva za obnovu džamije, pitali smo ef. Mumunovića kakav je bio odziv građana.

„Zahvaljujem se građanima, ne samo našeg džemata nego svih džemata s područja općine Ilijaš. Svi ovu džamiju doživljavaju svojom džamijom, s obzirom na to da je jedna od najstarijih džamija. Od Australije do Amerike smo imali džematlije koji su nam se javili i koji su slali svoja sredstva. Veći dio sredstava je prikupljen, a džematski odbor svojim radom i uštedama imao je sredstva za obnovu. Možemo da kažemo da je ta finansijska konstrukcija zatvorena“ rekao je.

Također, naglasio je da se pored ove munare planira graditi još jedna munara.

„ Lijepa vijest jeste da ćemo imati uz ovu munaru još jednu munaru. Zahvaljujući dobroj saradnji s lokalnom upravom, s općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, ali i samom Općinom Ilijaš, te Kantonom Sarajevo nakon završetka radova na munari, krenut ćemo s izgradnjom  još jedne munare. To će biti lijepa slika za kompletnu Općinu Ilijaš, da imamo džamiju s dvije munare. Ta munara će biti jedno spomen obilježje svim šehidima našeg džemata, naglašava Muminović.

Dodaje da do sada imaju izgrađena spomen obilježja u Kadarićima, Bioči, Luci i u Mlinima, ali sve je to odvojeno, a u sklopu harema bit će ispisana imena svih naših šehida, te će biti  zajednički spomenik šehidima džemata Stari Ilijaš.

Prethodni članakŠkola hifza Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo ove godine na sedam punktova
Naredni članakKnjiga sedmice: Abdulah Sidran “Otkup sirove kože”