Počeli radovi na rekonstrukciji puta ka učeničkim radionicama SŠC “Nedžad Ibrišimović”

Počeli su radovi na pripremi terena i podloge u okviru projekta rekonstrukcije 200 metara puta u Industrijskoj zoni “Željezara”. Riječ je o dionici puta koja vodi ka učeničkim radionicama Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”.

Projektom je planiran iskop i nasipanje tampona, a potom asfaltiranje puta u širini šest metara, te asfaltiranje pješačke staze širine jedan metar. Također je projektom obuhvaćeno rješavanje oborinske odvodnje.

Općina Ilijaš i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zajednički finansiraju ovaj projekat u iznosu od 230.490,00 KM.

Profesor stručno – teorijske i praktične nastave Ibrahim Salčinović u radionici predaje prvim i drugim razredima mašinskih tehničara. “Raduje me vijest da ćemo napokon dobiti asfaltni put. Ovdje je svaki radni dan na praktičnoj nastavi između 20 i 30 učenika SŠC “Nedžad Ibrišimović”. Vidjeli ste u kakvom je stanju putna komunikacija. Trenutno je suho, nema padavina i lako je kretati se po zemljanom putu, ali kada padne kiša i snijeg stvori se blato, pa djeca dođu mokrih nogu do radionica”, kazao je Salčinović.

Važnost rekonsturkcije ove dionice puta ogleda se i zbog provedbe projekta ”Learn to be employed”, koji finansira Regionalni Challenge Fund u okviru prvog regionalnog javnog poziva kojeg je ovaj fond raspisao 2021. godine. Kako je istakao v.d. pomoćnik direktorice Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Amir Džafo, odabrani projekat predviđa potpunu sanaciju učeničkih radionica, nabavku moderne laserske opreme koju će koristiti učenici koji se obrazuju za zanimanja Zavarivač i Operater na CNC mašinama, kao i opremanje jednog informatičkog kabineta u kome će se započeti i kasnije nastaviti proces digitalnije arhivacije, koji za rezultat treba imati prelazak na bespapirno poslovanje.

Ukupna vrijednost projekta je 497.901,00 EUR nepovratnih sredstava od strane fonda uz značajno učešće škole i lokalne zajednice. Partneri u ovom projektu koje čine zajednički konzorcij sa JU Srednjoškolski centar ”Nedžad Ibrišimović” Ilijaš su kompanije AMA Adriatic, Lišćevica Promet, Cloud IT i Mikrocop BH koje su se obavezale pružiti tehničku podršku i obezbijediti mjesta za praktičnu nastavu učenika.

Realizacijom navedenih projekata stvorit će se savremeni, ali i kvalitetniji uslovi za provedbu praktične nastave učenika Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”.

Prethodni članakBjelogrlićev hit “Čuvari formule” predvodi repertoar kina Mreže nezavisnih kino prikazivača
Naredni članakOdržana 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš