KULTURAVIJESTI

Počelo snimanje “Testamenta”, nastavka filma “Amanet”: Topla i lijepa priča u koju će se gledatelji zaljubiti

Na radost brojne publike, najgledaniji film iz prošle godine – “Amanet”, dobit će svoj nastavak. Prva klapa za nastavak “Testament” pala je jučer u selu Obojak kod Fojnice.  

– Više od 50 članova filmske ekipe boravit će u Obojku naredna tri dana nakon čega će snimanje biti nastavljeno u 2024. godini – kazao je za Faktor reditelj i scenarista Mirza Begović.

Ističe da je “Testament” komedija o prijateljstvu čija se radnja dešava 1990. godine i u kojoj zbog ličnih životnih drama pored likova nezapaženo protiče politička, društvena nestabilnost i sve ono što je uslijedilo poslije.

– Film će otvoriti i fenomen Željezare i željezarskih radnika, kafana i života u industrijskoj Zenici 1990. godine, a radnja se primarno odvija u selu Podstijena u Busovači. Osim Podstijene i Zenice, film će se snimati kao što je već rečeno i u Fojnici – pojasnio je Begović.

Više od 70 posto filma snimat će se u aprilu i junu. Realizaciju filma podržala je Fondacija za kinematografiju BiH sa 300.000 KM, no to je samo 50 posto potrebnog budžeta za film.

– Nismo naravno zaokružili budžet, ali radimo, imamo tu i vlastitog ulaganja. Ono što nam je posebna čast je da je film “Amanet” možda jedini film u BiH koji je sam sebe isplatio kroz kina i ulaznice. U cijeloj toj priči stvoren je mali višak koji će biti investiran u ovaj film “Testament” – dodaje Begović.

Film će producirati AmfiTeatar i Hudhud produkcija Sarajevo, u produkcijskom timu je i Nevres Softić, producent i direktor fotografije, Ajdin Hasanić, izvršni producent, Zlatko Sofović kao menadžer produkcije i mnogi drugi. Kada je riječ o glumačkoj postavi, u filmu će igrati Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Iva Filipović, Faketa Salihbegović Avdagić, Mugdim Avdagić, kao i većina glumačke postave iz “Amaneta”.

Također, u odnosu na “Amanet” u filmu će se pojaviti i neka nova lica poznata bosanskohercegovačkoj publici. “Testament” nastavlja priču tamo gdje je “Amanet” stao.

– Svi koji su pročitali scenarij kažu da je to jedna topla i lijepa priča u koju će se gledatelji zaljubiti. Osim u selu Podstijena gdje se dešava radnja filma prvog dijela, u drugom dijelu će se radnja dešavati tu, ali i u industrijskoj Zenici 90-ih godina. I u filmu će se osjetiti ta politička napetost koja je bila pristuna tada, ali neće direktno utjecati na radnju, nego će biti sporedni detalj, motiv o kojem mi govorimo. Vratit ćemo se u devedesete godine kada su u pitanju i sportski događaji, kulturni događaji i napraviti jedan prelijep nostalgičan set. Radimo na maketama, na konstrukcijama, na oživljavanju tog jednog vremena. Na selu je to mnogo lakše oživjeti, tu kao da je vrijeme stalo – kaže Begović.

Radnja filma “Testament” prati Asada, glavnog lika, koji, nakon što sazna da poslije umrlog oca nije naslijedio imovinu, primoran je i sam upoznati rad i život u industrijskoj Zenici s početka devedesetih godina.

Očekujući da će uporedo studirati i raditi, vrlo brzo saznaje da je izgubio pravo na školovanje, ali i da život radnika zeničke Željezare je sve osim obične radničke svakodnevnice. Na fenomen željezarske plaće, kafane, kocke, trgovine i proizvodnje ilegalnih mlinova, ni sam ne ostaje imun, što se uveliko reflektuje na njegov porodični život, ali i život u selu Podstijena.

faktor.ba

Povezane objave

Back to top button