Počeo iskop grobnih mjesta u Potočarima za 19 identifikovanih žrtva genocida

Iskop grobnih mjesta u Memorijalnom centru Potočari uoči obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici počeo je danas, kao posljednje pripreme za kolektivnu dženazu i ukop 19 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Radove na iskopu grobnih mjesta izvode radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko i Komemorativnog centra iz Tuzle.

Direktor javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić rekao je da su članovi porodica žrtava dale saglasnost za ukop.

– To je ustaljena praksa i mi ništa ne radimo bez dogovora sa porodicama. Danas smo počeli sa kopanjem mezara i planirali smo da taj posao obavimo do sutra. Strogo vodimo računa da se novoidentifikovane osobe kopaju kod ranije ukopanih članova iz iste porodice. U Visokom su obavljene sve pripreme i kolona sa posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuće sutra u 10 iz tog grada ka Memorijalnom centru Potočari – kazao je Karavdić, prenosi Fena.

Kao i prethodnih godina kolona sa posmrtnim ostacima žrtava genocida zaustavit će se u Ilijašu, a zatim i pred zgradom općine Vogošća. Također je planirano da u 12 sati kolona sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana bude pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu. Dolazak kolone u Memorijalni centar Potočari planiran je oko 16 sati.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Azmir Osmanović koji je imao 16 godina kada je ubijen, dok je najstarija žrtva Husein Kurbašić.

FENA

Prethodni članakSAOPŠTENJE JAVNE USTANOVE DOM ZDRAVLJA KANTONA SARAJEVO
Naredni članakFBiH: 11. juli proglašen Danom žalosti