Počeo je tradicionalni Sajam domaćih proizvoda na Gradskom šetalištu u Ilijašu. Zadnji dan Sajma je petak 30. april 2021. godine.

Organizator je Udruženje Herbalos Sarajevo uz podršku Općine Ilijaš.  Više o ovogodišnjem Sajmu kazao nam je predsjednik Herbalosa Ajdin Prašović.

Naše Udruženje je napravilo 22 sajma u cijeloj FBiH, u Ilijašu smo već sedmi put. Zahvalni smo Općini Ilijaš i samom načelniku Fazliću što podržava domaće proizvođaće  i proizvodnju, što odobre održavanje ovog sajma svake godine . Sretni smo što možemo predstaviti naše proizvode, promovirati i pokazati građanima Ilijaša sve ono čime se bavimo. Prijašnji sajmovi donijeli su pristojnu prodaju, ali imali smo priliku promovisati naše razne domaće proizvode, od cvijeća, meda, proizvode od pamuka, proizvode od kože, ljekobilje, rukotvorine, eterična ulja i drugo.  Danas se nisu pojavili svi izlagači  očekujući kišu, ali u naredna dva dana očekujemo da nam se pridruže koliko traje sajam i pozivamo i građane da dođu, vide, te kupu kvalitetne proizvode po sajamskim cijenama, kazao je Ajdin Prašović iz Udruženja Herbalos Sarajevo, koje je i organizator Sajma.

Ermin Delić firma Zlatne kapi –proizvodnja i prodaja meda iz Zenice, ovim obrtom bavi se dugi niz godina. Najtraženiji proizvod je med, kao i proizvodi od meda za jačanje imuniteta.

Preko 500 košnica posjedujemo, proizvodimo med livada, bagrem, kesten, šuma, planinski med. Tu je i matična mliječ, polen, propolis, najviše je tražen med čija je cijena ove godine od 18 do 20 KM, kazao nam je Ermin.

Alija Kovačević iz Srednjeg samostalni je proizvođač  ručnih radova. Na njenom štandu mogu se naći pletene torbe, pleteni džemperi, dekupaž radovi, ručno oslikavanje kutija za Kur’an i brojni drugi proizvodi.

-Sve što vidite na mom stolu je ručno proizvedeno, sestra i ja smo sve napravile. Cijene su pristupačne, od marku do 100 KM. Tržište je jako loše za ove proizvodeu posljednje vrijeme  jer naši ljudi ne cijene ove proizvode dovoljno s obzirom na to koliko se ulaže truda, ljubavi  i vremena za izrradu, a i dok se nauči raditi nešto, kazala nam je Alija.

Firma Hanix iz Bosanske Gradiške proizvodi  pamučni veš i ima dugogodišnju tradiciju, te su učesnici brojnih sajmova i zadovoljni svojim poslovanjem. Vlasnik Zikret Fajković kaže da kvalitet i povoljne cijene garantuju i uspjeh na tržištu, što je pandemija koranavirusa malo usporila ali sajmovi su prava prilika da ih vjerne mušterije iznova posjećuju.

Hajro Veso bavi se štavljenjem kože, kožar je u penziji, a tim poslom se bavi i nakon penzije u saradnji sa kolegama.

Štavim sve vrste koža, od jagnjeće, jareće, goveđe,teleće, radimo razne vrste tepiha,  šijemo prsluke i kape. Roba je kvalitetna, radimo po recepturi, mušterije su zadovoljne, ko kupi jednom dođe ponovo, kaže nam Hajro.

Posjetite Sajam i pronađite nešto za svoj ukus i novčanik. To možete učiniti danas, sutra i prekosutra na Gradskom šetalištu u Ilijašu.

Share.

Comments are closed.