Početkom marta uvođenje elektronskih dnevnika u OŠ “Hašim Spahić” Ilijaš

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS počelo je prije godinu dana sa primjenom pilot programa za vođenje odjeljenske knjige u elektronskom obliku, čiji je cilj unapređenje odgojno-obrazovnog rada u školi, kao i osiguranje brže i bolje komunkacije na realciji učenik-nastavnik-roditelj. U toku prošle godine nastavnici su pohađali obuku o unosu ocjena u elektronsku aplikaciju.

Sa primjenom elektronskog  dnevnika u OŠ „Hašim Spahić„ počinju početkom marta, tim povodom gošća  jutarnjeg programa Radio Ilijaša bila je Mirnesa Karić, koordinatorica za elektronske dnevnike. Ona je pojasnila šta prestavlja elektronski dnevnik, način implementacije kao i sam cilj projekta.

Cilj e-dnevnika je osiguranje bolje transparentnosti i komunikacije na realciji učenik-nastavnik-roditelj. Putem ove web aplikacije nastavnicima je omogućeno da pristupaju e-dnevniku i vrše unos ocjena, izostanaka i slično. Ova aplikacija će omogućiti nastavnicima brzu izradu izvještaja o održanim časovima i ocjenama. Sam proces nije težak a olakšavajuća okolnost je da  na kraju tromjesečja ili polugodišta mogu izvući tabele na kojima je već sve izračunato, dok se to prije radilo ručno. Škola  je dobro tehnički opremljena za realizaciju ovog projekta . Projekat je dobro prihvaćen od nastavnog osoblja koji su prethodno prošli neophodnu obuku i trenutno se radi na  fazi usavršavanja. Roditelji su na roditeljskim sastancima upoznati o  uvođenju e-dnevnika i samom načinu pristupa sistemu i prve reakcije  su pozitivne. Uvođenje elektronskih dnevnika apsolutno ne znači da roditelji ne trebaju dolaziti u školu, oni su svakako dužni dolaziti na informativne razgovore kako bi se dobila konačna slika učenika– pojasnila je  Karić .

Primjena elektronskih dnevnika će početi početkom marta , do tada će roditelji dobiti šifre pod kojima će ulaziti u sistem.

 

Prethodni članakDanas je Svjetski dan radija
Naredni članakNove medalje za članove KK “Rašid Buća”