BIH

Počinje isplata egzistencijalnih naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima za oktobar

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu egzistencijalne naknade za oktobar 2021. godine nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina.

Očekuje se da će isplata sredstava korisnicima početi već danas, 11. novembra 2021. godine, u bankama u kojima imaju otvorene račune.

“Naknade za oktobar će dobiti 3.158 osoba, čija su imena unijele općine u aplikaciju za plaćanje. Za  septembar će biti isplaćeno 669.915 (redovna i retroaktivna isplata), pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos. Najveći iznos je 275 KM i to za 55 mjeseci učešća u oružanim snagama, a najmanji iznos 60 KM za 12 mjeseci učešća”, navode iz Ministarstva.

Naglašavaju da je manji broj zahtjeva u obradi, te da će oni biti obuhvaćeni narednim obračunima (redovni iznos i retroaktivna isplata, shodno rješenju).

Korisnicima koji utvrde grešku u isplati sredstava iz Ministarstva sugerišu da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također, podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak, kao što su zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

“Podsjećamo da pravo na egzistencijalnu naknadu ne mogu imati osobe koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo)”, navode iz Ministarstva.

U slučaju neosnovane odnosno nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.

Povezane objave

Back to top button