Počinje izgradnja trake za spora vozila na dionici Čevljanovići – Nišići

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa pomoćnicom za imovinsko – pravne poslove, geodetske poslove i katastar Nizamom Mališević, te predstavnicima JP Ceste Federacije BiH i predstavnicima kompanije STRABAG za građevinske poslove d.o.o. obišli su lokalitet magistralne ceste na Nišićima.

Povod obilaska je uvođenje u posao izvođača radova, kompanije STRABAG za građevinske poslove d.o.o., na rekonstrukciji postojeće trase magistralne ceste u svrhu izgradnje trake za spora vozila na M18, dionica Olovo – Semizovac, poddionica Čevljanovići – Nišići.

Načelnik Fazlić je kazao kako se problemu zastoja na relaciji od Čevljanovića do Nišića koji traje godinama unazad nazire kraj i dodao:

“Radi se o magistralnoj cesti koja povezuje teritoriji općine Ilijaš sa glavnim gradom. Ovo je jedna od najfrekventnijih cesta i zbog toga pitanje problema otežanog saobraćanja treba riješiti. Potez od Čevljanovića do Nišića dug je 4,5 kilometara i njime građani općine Ilijaš putuju na posao, a učenici se voze do OŠ Srednje. Svakodnevno, svi oni imaju otežanu saobraćajnu komunikaciju i zbog toga je ovaj projekat zaista bilo važno pokrenuti. Želim se zahvaliti JP Ceste FBiH koja je projektno sve pokrenula, a onda smo zajedno ušli u fazu rješavanja imovinskih odnosa. Potom smo pripremili sve što je neophodno da se ovaj projekat stavi u red prioriteta i da se krene sa njegovom realizacijom. Vlada Federacije BiH je u saradnji sa JP Ceste FBiH osigurala značajna finansijska sredstva. Došli smo do momenta kada počinje realizacija ovog projekta i kada bude završen putna komunikacija će biti olakšana za cijeli gornji kraj općine Ilijaš, a naročito mjesnu zajednicu Kamenica i naše zaštićeno područje Bijambare. Također pitanje Sabanaka i komunikacije prema Dragoradima će značajno olakšati saobraćaj.”

Izvršni direktor za tehničke poslove u JP Ceste FBiH Nijaz Hadžikadunić pojasnio je izvore finansiranja ovog projekta i najavio završetak radova do ljeta naredne godine.

„Ovaj projekat je dio programa modernizacije magistralnih cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine koji se finansira iz tri kredita Svjetske banke, Međunarodne banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke EIB-a. Izgradnja trake za spora vozila je dužine 3,7 kilometara, ukupne vrijednosti 6,5 miliona KM. Izvođač radova je firma Strabag. Rok za izvođenje radova je šest mjeseci bez zimskog perioda i ovo je jedna od prvih sporih traka koja će biti izgrađena na magistralnoj cesti M18 od Tuzle do Sarajeva. Planirali smo iduće godine da krenemo dalje, a računamo da ćemo ovu traku do ljeta 2023. godine završiti. Spora traka će ići od Čevljanovića do Nišića. Saobraćaj se neće obustavljati, a postojat će regulacija na mjestima gdje budu izvođeni radovi. Spora traka će ići i sa desne i sa lijeve strane gledajući da se najmanje naruši ambijent prirode. Posebno se želim zahvaliti načelniku Akifu Fazliću i Općini Ilijaš koji su uradili svoj dio posla na rješavanju imovinsko – pravnih odnosa sa vlasnicima imovine, tako da smo mogli tenderisati, dobiti dozvole i početi sa radovima“, kazao je Nijaz Hadžikadunić.

Predstavnik kompanije STRABAG Muhamed Ćatović je najavio da će iskoristiti povoljnje vremenske prilike i i sve resurse kako bi do kraja godine uradili što više.

“Probat ćemo da iskoristimo lijepo vrijeme, a računamo da ćemo do 15. decembra moći raditi. Ukoliko vremenski uslovi ne budu dozvoljavali, mi ćemo naravno zaustaviti radove. Postaviti ćemo svu neophodnu signalizaciju, predati Ministarstvu saobraćaja Elaborat o regulaciji prometa tokom izvođenja radova i raditi u skladu s njihovim odobrenjem. Sa mašinama ćemo se u što kraćem roku mobilisati na mjesto izvođenja radova“, rekao je Ćatović.

Prethodni članakU Sarajevu otvoren sajam ‘Malih porodičnih firmi’ s ciljem promocije domaćih proizvoda
Naredni članakNa Kovačima obilježena 19. godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Još uvijek je jako prisutan u životima ljudi