BIHVIJESTI

Počinju 508. “Dani Ajvatovice”

U Pruscu kod Donjeg Vakufa ove nedjelje će biti otvoreni 508. “Dani Ajvatovice”, koji će u narednih 15-tak dana ponuditi posjetiteljima veliki broj vjerskih, kulturnih i sportskih događaja.

Osim u Donjem Vakufu, sadržaji “Ajvatovice” bit će realizirani u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Busovači, Fojnici, Vitezu, te Livnu i Sarajevu.

Nakon otvaranja manifestacije, u Domu Hasana Kafije Pruščaka bit će upriličena umjetnička izložba “Tišina beskonačnosti”, čiji su autori Sead i Halida Emrić.

Ovogodišnji “Dani Ajvatovice” bit će završeni u nedjelju, 1. jula kada će kolone vjernika iz BiH i inostranstva krenuti put najvećeg dovišta muslimana u Evropi – Ajvatovice, gdje će biti organiziran prigodan vjerski program.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od 500 godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

Povezane objave

Back to top button