Koalicija ”Pod lupom” koja danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u 9 općina/gradova u BiH izvještava javnost o toku izbornog dana do 15:00 sati. 

Koalicija ”Pod lupom” do 15:00 sati nije zabilježila incidente na biračkim mjestima niti kršenja Izbornog zakona BiH.

Mobilni timovi su do 15:00 satiobišli dodatno 71 biračko mjesto a isti reaguju i po dojavama o sumnji u izborne nepravilnosti.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH ukupni odaziv birača/ica do 11 sati  iznosi 17,2% od čega je najmanji odaziv u općini Domaljevac-Šamac, 5,57%,a najveći odaziv je u  Gradu Doboj, 21,67 %.

Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke BiH da izađu na izbore u što većem broju. Podsjećamo, biračka mjesta se zatvaraju u 19:00 sati.

Uočene izborne nepravilnosti možete prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na broj telefona 033 268 160 ili putem e pošte info@podlupom.org.

Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ”Pod lupom” prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.  Izborni dan je na većini biračkih mjesta počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz nepravilnosti na određenim biračkim mjestima u izolovanim slučajevima, saopćeno je iz Koalicije Pod lupom. 

Share.

Comments are closed.