POD LUPOM: Kršenja Izbornog zakona BiH sve brojnija a sankcije izostaju

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja posmatra predizborni period u BiH, je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu prezentovala Prvi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju Općih izbora 2018. koji obuhvata period od 23.07.-02.09.2018. godine a dostupan je javnosti na zvaničnoj web stranici Koalicije www.podlupom.org.

Koalicija ‘’Pod lupom’’ ima 63 dugoročna posmatrača/ice u svim općinama, gradovima i Brčko Distriktu BiH. Zajedno rade na posmatranju rada i sjednica lokalnih izbornih komisija, posmatranju aktivnosti predviđenih izbornim kalendarom i poštivanju rokova, otkrivanju i prijavi izbornih nepravilnosti, praćenju medija i pripremi posmatrača/ica izbornog dana.

Ove godine, Centralna izborna komisija BiH uvela je nekoliko novina u izborni proces a usvojene su i 3 peporuke koje je zagovarala Koalicija: objava imena i prezimena svih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu na dan imenovanja u birački odbor i na izborni dan što bi trebalo  spriječiti nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima; skraćivanje visine glasačkih kabina što ima za cilj sprječavanje porodičnog glasanja, fotografisanja i krađe glasačkih listića; te uvođenje providnih glasačkih kutija što će osigurati transparentniji izborni proces. Uvedena je još jedna novina koja nažalost predstavlja  korak u nazad. Građani/ke će ove godine po prvi put nakon 18 godina glasati na de facto zatvorenim listama s obzirom na to da je unutarstranački prag za kandidate/kinje na listama političkih subjekata povećan sa 5% na 20%.

U toku perioda koji obuhvata šest sedmica izvještavanja, posmatrači/ce Koalicije su zabilježili 364 slučaja preuranjene, zakonom zabranjene kampanje koju su sprovodila 32 politička subjekta. Uprkos konstantnom upozoravanju na ovaj problem, broj slučajeva zakonom zabranjene, preuranje izborne kampanje je više od dva puta veći nego za isti period za Lokalne izbore 2016. godine. ‘’Žalosno je da oni koji ulaze u izbornu utrku kako bi postali legitimni predstavnici građana namjerno krše zakon, a da nadležne institucije ne čine ništa da to spriječe i/ili primjereno sankcioniraju. Izostanak adekvatnih sankcija i mehanizama potiče ovakvu praksu, a same parlamentarne političke stranke namjerno izbjegavaju rješavanje ovog pitanja kako bi mogle manipulirati voljom birača  Ovo nam govori da se politički subjekti ne obaziru na zakonske odredbe te da izostanak sankcija ohrabruje iste da nastave sa ovakvom praksom’’, rekao je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ‘’Pod lupom’’.

U 10 općina izražena je sumnja u ažurnost biračkog spiska, u 14 postoji sumnja na nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima, a zabilježen je i jedan slučaj moguće zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja poštom, saopćeno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Prethodni članakOve godine bolji uslovi, ali manje đaka u Osnovnoj školi “Srednje”
Naredni članakPoziv političkim subjektima za učešće u Izbornom programu Radio Ilijaša