Podrška nakon zemljotresa: Predstavnici Crvenog križa FBiH posjetili Predstavništvo Turskog Crvenog polumjeseca u BiH

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić sa svojim saradnicima posjetio je danas Predstavništvo Turskog Crvenog polumjeseca u BiH te ponudio pomoć i izrazio saosjećanje sa narodom Turkiye i Sirije, koje je pogodio razorni zemljotres.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turkiye usljed razornog zemljotresa koji je pogodio dvije zemlje.

S tim u vezi aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem donirate dvije konvertibilne marke, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Također, Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna, posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu.

Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Treba istaći i da je Društvo Crvenog krsta/križa BiH zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim križem Federacije BiH i Crvenim krstm Republike Srpske te Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji sa Predstavništvom Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i uredima u Turkiye i Siriji.

Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta z ove dvije zemlje ističu kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti loklano prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju.

Također, pozivaju i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građane BiH da im se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

aa.com.tr

Prethodni članakJavni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja i nevladinih organizacija za finansiranje/sufinansiranje iz Budžeta Općine Ilijaš za 2023. godinu
Naredni članakNajmanje 2.500 poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji