ILIJAŠVIJESTI

Podrška Općine Centar u sanaciji šteta od poplava: Potpisan ugovor u vrijednosti od 30.000 KM

Načelnik općine Centar Srđan Mandić sa saradnicima posjetio je Općinu Ilijaš i sastao se sa načelnikom Akifom Fazlićem i pomoćnikom načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš Zdravkom Barićem. Povod posjete jeste saradnja i podrška Općine Centar na saniranju štete na području općine Ilijaš uzrokovane poplavama u novembru prošle godine.

Načelnici Fazlić i Mandić potpisali su ugovor o dodjeli finansijskih sredstava Općini Ilijaš za sanaciju posljedica izazvanim poplavama. Prema potpisanom ugovoru Općina Centar će Općini Ilijaš uplatiti 30 hiljada maraka.

Načelnik Fazlić se zahvalio načelniku Mandiću na podršci i posjeti, i upoznao ga o aktivnostima na saniranju štete.

Kao društveno odgovorna lokalna zajednica koja ima finansijskih kapaciteta opredijelila se da takvim općina pomogne, opredjelila se da pomogne općini Ilijaš sa značajnim nivom sredstava od 30.000 KM koje će nam jako dobro poslužiti za pokriće svih onih troškova i aktivnosti koje smo imali u tom periodu i zbog toga još jednom hvala Općini Centar i načelniku gospodinu Srđanu Mandiću. Općina Ilijaš sa Općinom Centar ima zaista dobru saradnju ne samo u okviru ove vrste aktivnosti nego generalno i  u razmjeni mišljenja, saradnje, naše administracije i to je jako korisno. Mi kao Općina po završetku stanja prirodne nesreće, proveli smo sve procedure izdefinisali finansijski okvir šteta. Štete su negdje bile procijenjene preko 140.000 KM od toga 48.000 KM na indivudualnim objektima i općina je isplatila sve štete koje su imali naši građani. Ovu razliku od oko 80.000 KM realizovali smo na javne infrastrukturne dijelove, te ovaj dio sredstava koji nam je odobrila Općina Centar ćemo iskoristiti da pokrijemo i taj dio troškova i time na jedan efikasan način zaokružimo sanaciju onoga što je bilo u novembru prošle godine“ kazao je načelnik Fazlić.

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, iskazao je zadovoljstvo zbog današnje posjete, te istakao dok je bio ministar u Vladi KS sa načelnikom Fazlićem imao jako dobru saradnju na raznim projektima.

Općina Centar je ovaj put imala sreće nakon posljednih poplava, nismo imali nekih većih problema. Međutim, i da smo imali opet kao općina koja je centralna i koja ima dosta dobar budžet imamo na neki način obavezu, ali i želju da pomognemo svima onima kojima je ta pomoć potrebna. Nakon što je proglašeno stanje prirodne nesreće, Općina Ilijaš se javila sa zahtjevom i zadovoljstvo mi je da smo u prilici da pomognemo. Drago mi je prije svega da je prošlo bez ljudskih žrtava, i da je na neki način finansijska konstrukcija nakon što su procijenjene štete zaokružena i da ćemo evo sa skoro jednom četvrtinom učestvovati u tome. Stojimo na raspolaganju načelniku i građanima općine Ilijaš i nadam se da je ovo posljednji put da moramo pomagati nakon nekih prirodnih nesreća, i radujem se novom susretu na nekom zajedničkim projektima koje ćemo finansirati ili sufinansirati koji će biti razvojnog karaktera“  rekao je Mandić.

Pored navedenog, načelnici Fazlić i Mandić su razgovarali i o ostalim temama od značaja za lokalne zajednice. Nakon potpisivanja ugovora, načelnici su sa svojim saradnicima obišli lokalitet Donja Luka, mjesto koje je bilo pogođeno poplavama.

Dogovoreno je da se ovakvi sastanci održavaju češće, te da se saradnja intenzivira, kako u projektima koje lokalne zajednice mogu realizovati samostalno, tako i u zahtjevima prema višim nivoima vlasti.

 

Povezane objave

Back to top button