U Općini Ilijaš je u petak, 23. aprila 2021. godine načelnik Akif Fazlić potpisao ugovore sa predstavnicima četiri humanitarne organizacije za dodjelu sredstava iz Budžeta Općine Ilijaš. Za tu namjenu iz Budžeta Općina Ilijaš u 2021. godini izdvojeno je 90 hiljada KM, a bit će utrošene za redovan rad i aktivnosti Udruženja “Crveni križ” Ilijaš, “Budi mi drug”, MDD “Merhamet” Ilijaš i Udruženja penzionera Ilijaš.

Tokom sastanaka predstavnici udruženja upoznali su Općinskog načelnika Akifa Fazlića sa aktivnostima koje realizuju, ali i važnosti angažmana humanitarnih udruženja tokom pandemije koronavirusa. Istakli su i da bez podrške Općine Ilijaš ne bi uspjeli organizovati svoj rad i biti podrška ranjivim kategorijama stanovnika.

“Naglasila bih da je Crveni križ Ilijaš u proteklom periodu bio najuspješniji u organizovanju dobrovoljnog darivanja krvi u Kantonu Sarajevo, a svoju angažovanost pokazali smo i sada, u procesu imunizacije stanovništva u Zetri, gdje je naših 10 volontera od prvog dana na lokaciji. Dakle, volonteri CK Ilijaš su bili prvi u pružanju podrške i pomoći našem zdravstvu. Hvala Općini Ilijaš za podršku, jer bez finansijske podrške ne bismo mogli ni realizovati naše aktivnosti i rad”, rekla je Sejdan Česan – sekretar CK Ilijaš.

Predsjednica Udruženja “Budi mi drug” Meliha Mešetović iskazala je posebno zadovoljstvo zbog početka realizacije projekta izgradnje centra za Udruženje.

“Mi zaista imamo jako dobru i dugogodišnju saradnju sa Općinom Ilijaš. Ova godina je za nas jako posebna, obzirom da počinjemo sa projektom izgradnje centra za naše korisnike. Posebno smo sretni jer Općina Ilijaš zaista ima razumijevanja za naše potrebe i što ćemo zajedničkim snagama realizovati ovaj sjajni projekat. Naš rad i aktivnosti izuzetno su bitan za osobe sa poteškoćama u razvoju i zbog toga veliko hvala za podršku”, objasnila je Mešetović.

Prisutnim se obratio i predsjednik Udruženja penzionera Ilijaš Zahid Feriz, koji je govorio o problemima sa kojima se susreću stanovnici treće životne dobi.

“Na području općine Ilijaš ima oko 3600 penzionera i zato nam je izuzetno važna podrška Općine Ilijaš. U proteklom periodu Općina Ilijaš nas je podržavala sa 18 hiljada KM na godišnjem nivou. Međutim, mi smo se obratili Općinskom načelniku sa molbom da se naš budžet poveća jer se penzioneri nalaze u zaista teškoj situaciji zbog koronavirusa. Naša molba je odobrena i veliko hvala Općini Ilijaš i načelniku Fazliću jer razumiju naše potrebe”, rekao je Feriz.

Predsjednik MDD “Merhamet” – Ilijaš Osman Bučuk istakao je da Općina podržava udruženje već dugi niz godina te da imaju veoma uspješnu saradnju.

“Istakao bih izuzetno uspješnu saradnju sa Općinom Ilijaš, a posebno sa nadležnom službom. Podrška za naš rad izuzetno je važna i upućujem zahvalnost svima koji nas podržavaju”, naglasio je Bučuk.

Općinski načelnik Akif Fazlić iskazao je važnost rada humanitarnih udruženja te iskazao opredjeljnost Općine da i u budućnosti podržava njihov rad i aktivnosti.

“Sama pandemija koronavirusa je ostavila traga i na budžet Ilijaš, međutim mi smo svjesni koliko znači pomoć našem najugroženijem stanovništvu. Stoga smo u budžetu osigurali finansijska sredstva za transfere neprofitnim humanitarnim organizacijama u iznosu od 90.000 KM. Ove godine pokrenuli smo pitanje obezbjeđenja prostora za izgradnju centra Budi mi drug i u Budžetu Općine Ilijaš ove godine za tu namjenu planirano je 100 hiljada KM. Prije svega želim vam se zahvaliti i čestitati na vašem uspješnom i odgovornom radu svih proteklih godina. Vaš rad prepoznatljiv je i izvan općine Ilijaš, a prije svega radi vašeg angažmana i volje da vaša udruženja vodite što bolje”, izjavio je načelnik Fazlić.

(ilijas.ba)

Share.

Comments are closed.