Šaban Šaulić doživio je tešku saobraćajnu nesreću nakon nastupa u Njemačkoj prethodne noći, prenose srbijanski mediji. On je jedan od pjevača s najvećim brojem prodatih ploča u bivšoj Jugoslaviji.

Šaulić je bio u kolima sa vozačem i kumom, a nesreća se dogodila u okolini Bilefelda u kojem je pjevao, prenosi Telegraf.

Šaban je hitno prebačen u bolnicu, gde je preminuo, piše BHRT.


Šaban Šaulić je srbijanski pjevač narodne muzike. U toku bogate karijere, zbog iznimnih glasovnih mogućnosti, u medijima i od publike dobio je nadimak “kralj narodne muzike”.

Prvi album Šabana Šaulića objavljen je 1969. godine, kada je imao 18 godina. Do 1976. godine autor njegovih pjesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je lično.

Godine 1985. napisao je pjesmu “Gordana”, koju je posvetio svojoj ženi (s kojom je u tom trenutku bio nakratko rastavljen). Pjesme “Dođi da ostarimo zajedno” i “Dva galeba bela” smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama.

On je jedan od pjevača s najvećim brojem prodatih ploča u bivšoj Jugoslaviji.

Vijest o smrti kralja narodne muzike Šabana Šaulića nevjerovatnom brzinom je odjeknula u svim državama bivše Jugoslavije ostavljajući brojne poštovaoce njegove muzike u nevjerici.

Tokom pet decenija uspješne karijere Šaban Šaulić je u historiji narodne muzike ostavio neizbrisiv trag, a njegove pjesme simbol su jednog vremena i dio muzičke antologije ovog područja. Zbog iznimnih glasovnih mogućnosti publika i kritičari prozvali su ga kraljem narodne muzike tvrdeći da ne postoji pjesma koju Šaban ne može otpjevati, piše Telegraf.

Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a dosta vremena proveo je u Bijeljini odakle je rodom njegova majka Ilduza Demirović. Najveći dio života proveo je u Beogradu sa suprugom Gordanom s kojom ima troje djece – kćerke Sanelu i Ildu koja je krenula njegovim pjevačkim stopama te sina Mihajla.

Prvi album “Dajte mi utjehu” objavio je 1969. godine kada je imao 18 godina. Do 1976. godine autor njegovih pjesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je sam.

Osim ovih, veliki njegovi hitovi bili su i “Uvenuće narcis beli”, “Sine”, “Danima te čekam”, “Snežana”, “Odlaziš, odlaziš”, “Pozn'o bih te međ’ hiljadu žena” i mnoge druge.

Share.

Comments are closed.