VIJESTI

Pojačane aktivnosti na suzbijanju džepnih krađa, poziv građanima da budu oprezniji

U okviru planskih aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela – krađa i teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način, posebno u svjetlu pojačanog priliva turista na području Kantona Sarajevo (KS), Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo od kraja aprila realizuje mjere pojačanog prisustva policijskih službenika na frekventnim lokacijama.

Uprava policije MUP-a KS, istovremeno, provodi operativno-taktičke mjere i radnje radi sprečavanja izvršenja spomenutih krivičnih djela i hvatanja izvršilaca na mjestu događaja.

Tako su timovi policijskih službenika u prethodnom periodu legitimisali i identificirali više osoba sklonih izvršenju ovih krivičnih djela, a za koje postoje operativna saznanja iz ranijeg perioda.

Kod nekolicine su prilikom pregleda pronađeni predmeti i artikli koji potiču iz izvršenja krivičnih djela, te su protiv tih osoba preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

S obzirom na činjenicu da je na terenu uočeno više osoba koji su povratnici u vršenju krivičnih djela, a koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, uspostavljena je komunikacija s Terenskim uredom za strance – Sarajevo, a radi budućeg postupanja prema takvim osobama.

Od početka provođenja aktivnosti, Uprava policije MUP-a KS bilježi zadovoljavajuće smanjenje broja prijavljenih krivičnih djela iz člana 286., tzv. „džepnih krađa“, naročito na mikrolokacijama koje su se pokazale najučestalijima u vršenju ovih krivičnih djela – uže područje Starog Grada, stajališta javnog gradskog prevoza i šetališta.

Građane pozivamo da više pažnje obrate na lične stvari i dragocjenosti u zatvorenim i prostorima tržnih centara, posebno kada je veća gužva, te da svoje torbe i novčanike ne otvaraju pred osobama koje vrše prosjačenje, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.

Povezane objave

Back to top button