Naslovnica BIH Pojašnjenje OHR-a: Izmjenama zakona olakšan rad Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

Pojašnjenje OHR-a: Izmjenama zakona olakšan rad Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

Visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, čime je prilagodio prethodnu odluku visokog predstavnika kako bi olakšao rad Memorijalnog centra.

Ova izmjena će omogućiti da se neutrošena sredstva prvobitno namijenjena za ukope koriste u druge svrhe, uz prethodnu saglasnost donatora.

Visoki predstavnik je uzeo u razmatranje ograničenja nametnuta prethodnom odlukom o namjeni donatorskih sredstava, kao i procjenu Upravnog odbora Memorijalnog centra da bi manje od polovine trenutno deponiranih sredstava bilo dovoljno za ukope i nišane.

I dalje je obaveza Memorijalnog centra da osigura primjeren i dostojanstven ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, što je od izuzetne važnosti za njihove porodice i za preživjele.

Stoga, ova tehnička izmjena omogućava da Memorijalni centar, uz konsultacije sa donatorima, preostala sredstva preusmjeri za druge namjene, kao što su građevinski radovi i održavanje, te saradnju sa drugim komemoracijskim centrima, fondacijama i udruženjima širom svijeta.

OHR je uvijek bio posebno posvećen radu i naslijeđu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Stoga sam odlučio pružiti pomoć u poboljšanju funkcioniranja Centra otvaranjem mogućnosti za preraspodjelu sredstava koja su već dostupna.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je ključni spomenik za Bosnu i Hercegovinu i ulaže napore na promociji istine i pomirenja. Sjećanje na žrtve i razumijevanje razmjera i posljedica onoga što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine, posebno za mlađe generacije, ima centralnu ulogu u ovim naporima. Kao takvom, ovom jedinstvenom Memorijalnom centru potrebna je stalna briga i pažnja i domaćih i međunarodnih aktera.

U tom smislu, trebamo razmotriti načine da osiguramo trajno sjećanje na žrtve, te dalje proširimo memorijalizaciju srebreničkog genocida i promociju mira. Misija Memorijalnog centra će i dalje biti briga za žrtve i komemoracije, te će se dodatno fokusirati na edukaciju – rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Visoki predstavnik Schmidt će nastaviti pružati podršku ovom procesu, saopćeno je iz OHR-a.

Prethodni članakMeđunarodni dan maternjeg jezika
Naredni članakZbog konstantnog povećanja cijena: Penzije će rasti za još najmanje četiri posto