BIHVIJESTI

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Kovačima obilježena godišnjica odbrane Sarajeva i nezavisne BiH

Predstavnici različitih nivoa vlasti, uključujući delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, predstavnika sarajevskih općina, boračkih i drugih organizacija, u okviru obilježavanja Bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH, na Šehidskom mezarju Kovači odali su počast poginulim borcima i prvom predsjedniku nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na centralnom nišanu Bosanskom šehidu i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Program na Kovačima počeo je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine. Na prigodan način počast šehidima iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću odao je izaslanik ureda člana Predsjedništva BiH Denis Bećirovića.

Mi smo se branili, nismo nigdje išli

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume i odati počast svim braniocima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Podvukao je kako se na današnji datum odvila jedna od najznačajnijih bitaka.

– Drugog maja odbranjen je grad Sarajevo, odbranjena je Bosna i Hercegovina. Znali smo ciljeve koji su tada postavljeni, a to je da se zauzmu Predsjedništvo i RTV. Smatram da je ovo mjesto sa kojeg danas moramo poručiti da 1.503 života koja su ovdje položena u temelje države ne smiju biti uzaludna. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava i mi na taj način šaljemo poruku da će uvijek biti Bosne – rekao je Osmanović.

Dodao je kako je također značajno naglasili da je Armija BiH branila državu Bosnu i Hercegovinu.

– Mi smo se branili, nismo nigdje išli. Branili smo svoje pragove, svoje porodice, svoju državu. I zato danas sa ovog mjesta šaljemo poruku: Bez obzira koliki ataci bili prema nama, mi ćemo izdržati i Bosne će uvijek biti – zaključio je Osmanović.

Put Bosanaca je častan

Na Kovačima su danas bili prisutni i brojni ratni veterani, borci Armije RBiH, među kojima i Mirsad Kurtagić. On je rekao kako je dan koji danas obilježavaju revolucinarni dan, naš kao i 1. maj.

– Mi koji smo ostali živi moramo se prisjećati na dostojanstven način da bi dali i stvorili preduslove za budućnost mlađih naraštaja. Nažalost, svjetska kretanja reflektuju se i na Bosnu i Hercegovinu, pa nas tako udaraju i poslije ovog nepravednog dejtonskog mira, poslije dvije agresije koje su izvršene na suverenu Bosnu i Hercegovinu koja nikom ništa nije kriva. Častan je put Bosanaca i države Bosne i Hercegovine i na tome treba istrajavati i boriti se za naše intelektualce, pisati što više, to bi bila neka moja poruka, da svi svjedoci događaja pišu samo istinu da bi stvorili što kompaktnije biće Bosne – zaključio je Kurtagić.

Nakon mezarja Kovači, položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Delegacije će u toku dana položiti cvijeće na groblju “Lav”, mezarju “Stadion” te na centralno Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad, te Aleji veterana na groblju “Vlakovo”.

Srcem na tenkove i transportere JNA

Tog 2. maja 1992. svijet su obišli dramatični TV snimci u kojima predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović u javljanju u program uživo obznanjuje da je otet i da mu ne dozvoljavaju da dođe u zgradu Predsjedništva BiH.

Jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i MUP-a RBiH uz pomoć brojnih patriota uspjele su odbiti napad i spriječiti zauzimanje zgarde Predsjedništva RBiH i podjelu Sarajeva. Drugi maj 1992. godine jedan je od ključnih datuma u opstojnosti samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Tenkovi i oklopni transporteri tadašnje Jugoslovenske narodne armije zaustavljeni su nadljudskim naporima branilaca okupljenih u Teritorijalnoj odbrani RBiH, na Skenderiji, svega stotinjak metara od zgrade Predsjedništva RBiH.

Faktor/Anadolija

Povezane objave

Back to top button