Popodnevni program Radija Ilijaš: Nastavnik Enes Fazlić i učenik Adnan Hasanspahić o ljubavi prema muzici i harmonici kao instrumentu

U  popodnevnom programu Radija Ilijaš danas su gostovali nastavnik harmonike u Osnovnoj muzičkoj baletskoj školi Novo Sarajevo-Područno odjeljenje Ilijaš Enes Fazlić i njegov učenik Adnan Hasanspahić.

Harmonika je za sve sevdalije, odnosno istinske zaljubljenike u sve vrste muzike  vrijedan, važan i često nezaobilazan instrument koji donosi poseban doživljaj i čar.

Fazlićevi učenici godinama osvajaju medalje na federalnim, državnim, a često i svjetskim takmičenjima. Neki od njih su: Azmir Halilović, asistent na Odsjeku harmonike na  Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Atif Krdžić, student Akademije, osvajač brojnih svjetskih nagrada Husejn Bajraktarević i brojni drugi.

Večeras u Ilijašu mladi harmonikaši imaju interni čas gdje će pred roditeljima i nastavnicima pokazati sve što su naučili u toku školske godine.

Harmonika je jedan od tri odsjeka koji su osnovani na početku rada Muzičke škole u Ilijašu i interesovanje je tada bilo izvrsno. Motivisali smo ih da zavole muziku, instrument, da rade, vježbaju i to im se isplatilo. U našoj školi nastojimo da djecu muzički opismenimo, da uče note, kasnije im predstavljamo malo teže sadržaje koje većinom savladaju i većina upisanih i završi osnovnu muzičku školu. Ove godine upis i interes za harmoniku je prosječan, sada u školi imamo i violinu, imat ćemo još jedan upisni rok i nadamo se da će biti više upisanih. Ja sam, zaista, otkad sam išao u osnovnu muzičku školu i učio od svojih nastavnika imao želju da podučavam, volim rad sa djecom i uživam u svom poslu. Veoma sam ponosan na sve svoje učenike i njihova postignuća, kao što su Azmir, Atif, a o Husejnovim uspjesima da ne govorimo. Nadamo se da ćemo imati još učenika koji će ostvariti takav ili još veći uspjeh, kaže Fazlić.

Adnan Hasanspahić za slušatelje Radija Ilijaš odsvirao je Kavkasku pjesmu, a u njegovoj porodici ljubav prema harmonici je nasljedna.

Ja sviram dvije godine, moj rahmetli dedo je svirao i to me je nadahnulo da počnem i tako sam jako zavolio harmoniku. Učestvovao sam na brojnim takmičenjima. Prošle godine bilo mi je prvo takmičenje u Ugljeviku i malo sam se bio prepao, ali ove godine je već puno bolje. Ove godine osvojio sam i prvu nagradu na federalnom takmičenju u Čitluku sa 91, 25 bodova, veli nam Adnan.

Fazlić napominje da svi njegovi učenici imaju jednaku šansu da učestvuju na takmičenjima.

-Isključivo o učenicima zavisi hoće li se tome posvetiti, dam im mjesec dana probnog perioda i ukoliko vidim da će i „zagristi“ radimo dalje, tu su dodatni časovi, rad preko zimskog raspusta i puno truda uvijek se dosad isplatio, zaključuje Fazlić.

Izvrsni nastavnici poput Fazlića daju nadu da će harmonika, kao instrument koji je neizostavan dio naše tradicije i identiteta, opstati , a njeni zvuci oplemenjivati osjećaje i budućih generacija.

Svakako pozivamo učenike da iskoriste priliku i u drugom upisnom roku se upišu u Muzičku školu u Ilijašu, gdje, osim harmonike, mogu izabrati da uče svirati i klavir, gitaru i violinu.

Prethodni članakU subotu obilježavanje godišnjice sjećanja na 61 šehida MZ Dragoradi i III bataljona 126. Ilijaške brigade
Naredni članakPredsjedništvo BiH usvojilo zaključak da se 25. maj proglasi Danom žalosti na teritoriji cijele BiH