Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da mogu iskoristiti mogućnost da sumiraju i izmire svoje porezne obaveze, te ih poziva da do 31.12.2019. godine, u skladu sa zakonom, podnesu porezne prijave i plate obaveze.

Podnošenjem prijava i plaćanjem obaveza porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni. Kazne za neplaćanje poreza na dobit i za nepodnošenje poreznih prijava iznose do 100.000 KM, a neplaćanje doprinosa do 5.000 KM. Blagovremenim plaćanjem obveznici neće biti izloženi ni plaćanju kamata po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno 14,6 posto na godišnjem nivou.

Porezna uprava podsjeća obveznike da su dužni dobrovoljno prijavljivati i plaćati svoje obaveze kao i da dobrovoljnim podnošenjem prijava, u obliku, na mjestu i u rokovima propisanim poreznim zakonima i plaćanjem obaveza, u skladu sa važećim propisima, izvršavaju svoju zakonsku dužnost.

-Porezna uprava želi djelovati preventivno, a ne represivno. Sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika nije naš cilj. Cilj nam je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun, poručuju iz Porezne uprave.

Ukazuju na to da je najbolji i najsigurniji način poslovanja obaveze izvršavati blagovremeno, odnosno poslovati u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima.

-Plaćanjem poreznih obaveza dobivate i zadovoljnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate, poručuju iz Porezne uprave FBiH iz koje istovremeno poručuju da žele biti partner poreznim obveznicima.

Obveznicima koji su uredno izvšili svoje porezne obaveze se zahvaljuju, a ostale pozivaju da to blagovremeno čine.

Share.

Comments are closed.