Porodica, brak i odgoj svetinje kojima je posvećena 188. tribina za žene u džamiji Podlugovi

Tradicionalna tribina za žene u džamiji „Ljepotici“ u Podlugovima, održana je i ovog 11.  februara, a veliki prostor bio je stiješnjen brojnim prisutnim džematlijkama, koje su i ovo druženje posvetile saznavanju novih stvari o vjeri, međusobnom pomaganju i druženju.

Program su učenjem Ya sina i ilahija obogatile i prisutne počastile članice Škole hifza, koju vodi profesorica Mejrima Valjevac, kao i Ženskog hora Preporod.

Prigodan vaz održala je profesorica Muvedeta Halilović.

Imam džemata Podlugovi Asmir ef. Salihović podijelio je sjećanja na period kada je džamija 2013. godine otvorena kako je želio i dovio da 30 hafiza u Podlugovima taj dan prouči cijeli Kur'an, a danas je jedna od aktivnosti Škola hifza koja okuplja 30 polaznika, koji znaju po nekoliko džuzeva ( 20 stranica) Kur'ana napamet i koji će taj davni san učiniti stvarnim.

-Imamo mnoštvo aktivnosti u džamiji Podlugovi. U mekteb je upisano 300 djece. Prošle godine 120 djece počelo je učiti Kur'an. Sada već imamo 68 koji su u ovoj mektebskoj godini završili sufaru. Subotom imamo Školu hifza, koju vodi Mejrima Valjevac  i omladinsko druženje Mreže mladih, nedjeljom dramsku i horsku sekciju. Mekteb je temelj svakakog pedagoškog utjecaja i djeca se ovdje obrazuju i odgajaju stoga je važna podrška roditelja koju smo i do sada imali.

Porodica, brak i odgoj bile su okosnica predavanja koje je održala profesorica Muvedeta Halilović tumačeći značenja kur'anske sure El Mudžadele-Rasprava.

“Zar ne znaš da Allah zna sve što je na nebesima i što je na Zemlji? Nema tajnih razgovora među trojicom, a da On nije četvrti, ni kad ih je manje, ni kad ih je više, a da On nije s njima gdje god oni bili; On će ih na Sudnjem danu obavijestiti o onom što su radili, jer Allah sve dobro zna.”

 Radi se o slučaju bračne razmirice i žene koja se na svoj problem žalila Poslaniku Muhammedu a.s. i nije odustala dok nije dobila ispravan savjet kako da postupa a njen slučaj bio je povod objave spomenutog poglavlja.

-Allah je čuo riječi one koja se s tobom o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala – a Allah čuje i razgovor vaš međusobni, jer Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi. Božiji Poslanik, nakon ovoga me posavjetova: ‘Naredi mu da oslobodi roba’, ‘Allahov Poslaniče, on nema šta osloboditi. Neka uzastopno posti dva mjeseca! Tako mi Allaha, on je oronuo starac. On ne može postiti. Neka nahrani šezdeset siromaha tovarom hurmi, nastavi Poslanik.  Allaha mi, Allahov Poslaniče, nema on toga. Mi ćemo mu, sigurno, pomoći ferekom hurmi! Allahov Poslaniče, i ja ću mu pomoći drugim ferekom. Ispravno i lijepo si postupila, pa idi i podijeli to kao sadaku za njega, a zatim se korektno ponašaj prema svome mužu, navela je, između ostalog,  profesorica Halilović.

Ona je naglasila primjer obične žene iz prvih generacija muslimana koje su znale rješavati problem, otvoreno vodile dijalog i raspravu, iznosile problem, znale naći balans između vjerskog i svjetovnog, čuvale intimu i porodični život od obznanivanja javnosti i slušale upute Allaha i Poslanika.

Dirljiva priča o hidžabu

S obzirom na to da se u februaru obilježava i Svjetski dan hidžaba svoju priču o odluci da nosi mahramu sa prisutnim je podijelila Nermina Hadžović. Kazala je da je ta odluka dugo tinjala u njenom srcu a presudan trenutak je bio kad je posjećivala oca u Novom Pazaru i u butiku tražila odjeću za pokrivene, te joj je prodavačica sugerisala da požuri s odlukom jer niko ne zna kada će mu doći melek smrti. U isto vrijeme i njena kćerka, koja živi i radi u Švedskoj odlučila se za hidžab. Ta odluka, kaže, obje ih je učinila sretnim i ponosnim.

Asmir ef. Salihović kazao je da je važno ubjeđenje i ponos zbog nošenja hidžaba i takav stav izaziva divljenje i poštovanje u svim, većinski muslimanskim ili nemuslimanskim zajednicama.

Tribina je završena hatma dovom i obećanjem novog zanimljivog susreta 11. marta.

Prethodni članakKošarkaška utakmica u Sportskoj dvorani Ilijaš
Naredni članakCrveni križ Ilijaš: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi