naslovnam unutrašnjost i dvorište džamije „Ljepotice“ u Podlugovima posjetiteljima oduzima dah. A to prostranstvo kod vjernika povećava širogrudnost i ponos i podsjeća na ajete sure Al- Inširah :
“Zar grudi tvoje nismo prostranim učinili,i breme tvoje s tebe skinuli-koje je pleća tvoja tištilo, i spomen na tebe visoko uzdigli! Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last! A kad završiš, molitvi se predaj i samo se Gospodaru svome obraćaj!”
Mubarek dani Ramazana u ovom su džematu ukrašeni brojnim aktivnostima u organizaciji imama džamije Asmira ef. Salihovića. Pored mukabela, teravija, omladinskih iftara, gostovanja u medijima, nadahnutih nasihata eminentnih alima, obilježavanja posebnih blagoslovljenih noći, posebnu čar donose dragi musafiri.
Tako je ovog četvrtka džamiju „Ljepoticu“ zijaretio i predavanje nakon omladinskog iftara održao poznati književnik, novinar, publicista, politički analitičar Muhamed Mahmutović koji od 2000. godine živi u Švedskoj.
-Zaista sam fasciniran i pun emocija. Pred ovom džamijom, za koju sam sad čuo da se Ljepotica zove, zastaje dah. Čovjeku može svugdje biti lijepo, ali možda sam ja prilagodljiv. Kur an je kao jedno putovanje i kad dva čovjeka idu na dalek put, imat će različit doživljaj dok će jedan biti pun emocija, drugi će biti kao da je putovao zatvorenih očiju. Kur ‘an je slika onoga što je u nama, pa tako i Ramazan, ako nosimo u sebi tu emociju svugdje će nam biti lijepo. Posebno je u domovini, zbog dragih lica, munara, mirisa somuna, ali lijepo je i na sjeveru Norveške jer ste svjesni da ste jedni od rijetkih koji spominju Božije ime, komparirao je Mahmutović ramazanske dane u BiH i u dijaspori za Radio Ilijaš. mahmutovicasmir
Mahmutović je rođen u Cazinu u pobožnoj porodici, a roditelji su u vjeri uspjeli odgojiti jedanaestero djece.
-Krajišnici su poznati kao ljudi pobožni i prgave naravi i ne smiješ im u džamiju dirati ni kad su pijani. Moj otac je, pored odgoja 11 djece, uspio uštedjeti i obaviti hadždž. Iz djetinjstva se sjećam da za vrijeme Ramazana nismo imali struje nego smo morali gledati prema susjednom selu, čiji su stanovnici pri viđenju kandilja na džamiji palili svijeće i mi djeca smo vikali na sav glas „upalilo, upalilo“. Moj babo je imao posebnog dosta i dogovor da gledamo kad se kod njega upali lampa da je to pravo vrijeme, podijelio je s nama prva ramazanska sjećanja.
U svojim knjigama, Muhamed Mahmutović bavi se historijom, bazirane su na istinitim događajima, govore o razmjeri zločina nad Bošnjacima u proteklom ratu. Knjige su prevedene na nekoliko jezika, a u posljednje vrijeme prevode se na turski jezik, pozitivne su reakcije i izdavača i promotora. Trenutno piše novu knjigu, a očekuje se da promotor bude Redžep Tajib Erdogan. Smatra da se u tim pričama, likovima mogu pronaći i mladi, identificirati se sa romanom kao dijelom sebe i dijelom svoje prošlosti , a prožetost vjerom tim tužnim pričama pruža jednu novu dimenziju i nadu.
Glavna poruka predavanja mladima je da su oni nova nada, pametni i sposobni da preuzmu odgovornost i izbore se za bolji život čak i u ovim, ustavno-pravnim ustrojstvom, kompliciranim i teškim uslovima u našoj domovini.
Asmir ef. Salihović nastoji da na omladinskim iftarima promoviše ljude i teme koje su aktuelne i zanimljive studentima i učenicima, stoga misli da bi džamije trebale često biti domaćin piscima i uglednim ličnostima, ne samo iz vjerskog miljea nego i ostalih društvenih oblasti, jer se od njih može puno korisnog znanja preuzeti. iftar
Večeras će, povodom obilježavanja mubarek večeri Lejletul Bedr, u džamiji u Podlugovima također biti upriličen poseban program.

 

Share.

Comments are closed.