GALERIJAILIJAŠVIJESTI

Posjeta delegacije Općine Ilijaš i boračkih udruženja grobljima povodom blagdana Svi sveti

Katolici 01. novembra  obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.
Na Sve svete katolici slave sve svece. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  Cvijećem i svijećama okitit će grobove bližnjih, u crkvama će se održati posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.
Katolici koji žive u Ilijašu od ranog jutra odlaze na groblje u Podlugovima i nose cvijeće, uglavnom krizanteme, te svijeće na grobove svojih najmilijih.

Delegacija Općine Ilijaš položila cvijeće na groblja poginulim pripadnicima Armije BiH

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence. Nakon toga posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković, gdje je sahranjen zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

-Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš  i boračka udruženja posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Nakon toga, posjetimo na groblju Sv. Josip grob našeg zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića koji je premješten u porodičnu grobnicu. Kao što za Dan šehida posjećujemo mezarja šehida, danas posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije, kazao je Nijaz Spahić za Radio Ilijaš.

Načelnik  Općine Ilijaš  Akif Fazlić kazao je da je ovaj dan prilika da se oda počast ljudima,  pripadnicima jedinica Armije BiH koji su dali živote za današnju slobodu i odbranu Bosne i Hercegovine.

-Oni su u ključnom trenutku stali u odbranu svoje države i ovom prilikom upućujemo pijetet prema njima i upućujemo sućut njihovim porodicama u nadi da ćemo izgraditi bolji život i suživot i da će generacije koje dolaze imati puno bolje i ljepše uslove za život, kazao je načelnik Fazlić.

 Ovaj blagdan datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima te se od tada slavi u različitim crkvama. Dušni dan se obilježava sutra. Kršćanin vjeruje da se život duše nastavlja nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.

 

Povezane objave

Back to top button