Posjeta mezarjima i groblju u Brezi povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH

Delegacije Općine Ilijaš i boračkih udruženja posjetila je danas šehidska mezarja u Brezi u kojima su ukopani ilijaški šehidi, te katoličko groblje u kojem su ukopani poginuli branitelji Armije BiH iz Ilijaša.

Posjeta , učenje Fatihe i polaganje cvijeća upriličeno je povodom obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Svi znamo da dan povratka naših građana u Ilijaš nisu dočekala naša 323 borca, šehida, koji su ostali u mnogim mezarima izvan naše općine. Ovo je prilika da tim ljudima odamo pijetet i počast, ljudima koji su omogućili nama da se  vratimo u naš Ilijaš, gradimo naš Ilijaš i budućnost. Na nama je da gradimo budućnost u kojoj neće biti onoga što se dešavalo  1992.-1995. Godine, da ćemo graditi prosperitetnu državu ljepšeg života, u takvim očekivanjima čestitam građanima Ilijaša Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik  je istaknuo da je borba naših boraca u svakom trenutku bila časna, te da se zato sa ponosom dočekuje i Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH.

Pored 22 mezarja na području Ilijaša, naši šehidi su ukupani na još 27 mezarja i grobalja po drugim općinama Federacije Bosne i Hercegovine.

Prethodni članakPredsjednik Udruženja logoraša KS Sabahudin Šehić: Sjećanja na torture i zločine u Ilijašu
Naredni članakObilježen četvrti rođendan OŠ „Stari Ilijaš“