ILIJAŠ

Posjeta ministra saobraćaja Adija Kalema: Dogovoreno pet novih projekata

Danas se u prostorijama Općine Ilijaš održao prvi zvanični sastanak između ministra saobraćaja Adija Kalema i načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića. Cilj ovog  sastanka jeste bilo pokretanje pet novih projekata na području Općine Ilijaš.

Prema riječima ministra Adija Kalema razlog sastanka je unapređenje cestovnog saobraćaja na području Općine Ilijaš.

U toku ove godine planiramo određene projekte da pokrenemo, između ostalog u toku su   tri gradilišta koje ćemo danas i obići. Planiramo u ovoj godini preko Direkcije za puteve da uložimo   otprilike četiri miliona maraka na putnu komunikaciju na području općine Ilijaš,s obzirom na to   da općina Ilijaš ima najviše cestovnih prelaza dat je akcenat na osiguranje istih, tako da ćemo se kretati u tom pravcu – istakao je.

Načelnik Akif Fazlić istakao je da je ovo vrlo važan sastanak za provođenje programa direkcije za ceste, te da  je u realizaciji pet novih projekata.

-U toku su tri projekta, koji su završnoj fazi realizacije, danas potpisujemo novih pet projekata za početak implementacije novih projekata koji su vezani za izgradnju ulice općine do regionalne ceste, rekonstrukcija u naselju Vratuša, rekonstrukciju ceste u Hadžićima i Vlaškovom i za rekonstrukciju vezano za  socijalno naselje u Starom Ilijašu.  Vrlo važnih pet projekata, napravljen je dogovor, te privodimo finalizaciju odnosno potpisivanje sporazuma vezani za obezbjeđenje pružnog prelaza koji je na potezu regionalna cesta naselje Ljubinići, a vrijednost tog sporazuma je  negdje oko 243.000 km, gdje će Željeznice FBiH finansirati  polovinu tog projekta, a direkcija za ceste općine Ilijaš drugu polovinu i finalno završenje svih procedura kojima trebamo pokrenuti rekonstrukciju regionalne ceste Malešići – Stari Ilijaš. Jako puno projekata nas očekuje te sam jako zadovoljan da u vremenu korona virusa i kada se gubi određena radna mjesta da imamo jedan investicioni tok, te da bar u djelatnostima  kao što je građevina i neke druge možemo kroz javne projekte i finansiranje zadržati radnja mjesta. Mislim da je to i dobra poruka  s neke psihološke strane prema našim građanima. Ova tri projekta idu uspješno brzo, te ćemo ih završiti i pokrenuti  pet novih – kazao je Fazlić.

Povezane objave

Back to top button