Poboljšanje uslova u zdravstvu na području općine Ilijaš bilo je glavna tema posjete kantonalne ministrice zdravstva Općini Ilijaš i Domu zdravlja Ilijaš.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministrica zdravstva KS Amela Sofić, generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić, pomoćnica generalnog direktora JU DZKS Dženana Tanović, šefica odjeljenja za finansijsko – ekonomske poslove u Ministarstvu zdravstva Fadila Agić, direktrica OJ Dom zdravlja Ilijaš Amra Matoruga, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić i Anel Bumbulović doktor medicine.

Direktorica Doma zdravlja Ilijaš, Amra Matoruga je kazala da je povod posjete bolje upoznavanje s radom i funkcionisanjem OJ Doma zdravlja Ilijaš, kao i sagledavanje trenutnih problema i prepreka, mogućnosti njihovog prevazilaženja s ciljem pružanja najbolje moguće usluge korisnicima.

Danas smo svjedočili jednom dobrom, konstruktivnom sastanku sa ministricom zdravstva KS, generalnim direktorom Domova zdravlja KS i načelnikom Općine Ilijaš i dogovorili smo daljnju saradnju na projektima koji su u zaostatku iz 2018. godine. To je prije svega završetak centralnog objekta DZ Ilijaš, blok B, da se završe građevisnki radovi za koje imamo idejno rješenje, građevinske dozvole, to je završetak radova na garažama gdje su službena vozila, završetak mokrih čvorova. Drugi problem koji je aktualizaran je sanitetsko vozilo. Posjedujemo staro sanitetsko vozilo koje pokriva cijelu općinu Ilijaš, a znamo da je općina prostorno velika i ne mogu se zadovoljiti potrebe sa jednim sanitetskim vozilom. U tom smislu imamo obećanje od nadležnih da ćemo stanje voznog parka popraviti, kazala je Matoruga.

Direktor JU Dom zdravlja KS, Mehmed Kulić rekao je kako je odnos između Općine Ilijaš, JU Dom zdravlja KS i Ministarstva zdravstva KS veoma bitan i da su uspjeli pronaći tripartitni dogovor kako će realizovati zadnju fazu rekonstrukcije Doma zdravlja Ilijaš.

Ima li smo vrlo plodonosan sastanak sa ministricom zdravlja KS. Postigli smo dogovor o daljnjoj djelatnosti Doma zdravlja i menadžmenta. Razgovarali smo o problemima u sanitetskim vozilima i raznim službama DZ koje trebaju da se kadrovski dopune, o materijalima koji su nedostatni i za koje imamo odrđene planove i sredstva. Nadam se da ćemo u narednom periodu upotpuniti i poboljšati zdravstvenu uslugu za osiguranike DZ Ilijaš. Mislim na kadrovsku, materijalnu i tehničku dopunu, tako da po standardima i normativima imamo ono što je zacrtano za korisnike usluga na općini Ilijaš, istakao je Kulić.

Ministrica zdravstva KS, Amela Sofić je istakla da je ministarstvo spremno da pomogne općini kako bi građanima pružili što bolju zdravstvenu zaštitu.

-Došli smo da se upoznamo sa potrebama DZ Ilijaš, sa radom ove ustanove, sa njenim mogućnostima i potrebama. Upoznali smo se sa situacijom na terenu kada je u pitanju kadar, oprema i prostor, kazala je ministrica Sofić.

Načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić zahvalio se ministrici Sofić i direktoru Kuliću na posjeti, te naglasio da je Općina Ilijaš spremna sudjelovati u realizaciji projekata koji su definisani kao prioritetni.

-Konkretizirali smo najbitnije stvari, za koje cijenimo da su sa aspekta prioriteta trebale ući u realizaciju tih projekata. Dva ključna projekta jeste završetak potpune sanacije objekta B u Domu zdravlja Ilijaš i nabavka sanitetskog vozila. Ova dva projekta ćemo kandidirati kroz Budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Mi imamo svu potrebnu dokumentaciju za realizaciju tih projekata i nadamo se da će se naći u Budžetu KS. Naravno, Općina Ilijaš je uvijek spremna da participira u svemu tome i da će oni biti realizirani. Puno je bilo priče oko samog funkcionisanja kada je u pitanju pružanje zdravstvenih usluga, iskazane su potrebe sa aspekta stomatološke funkcije i još nekih funkcija i to će vjerovatno menadžment sa svojim saradnicima realizirati i očekivanja su da ćemo u narednom periodu imati bolje zdravstve usluge, kazao je načelnik Fazlić.

Nakon sastanka upriličen je obilazak OJ Doma zdravlja te upoznavanje sa radom ustanove i novim postorijama. Tom prilikom Ministrica je razgovarala sa direktoricom Doma zdravlja i radnicima.

Share.

Comments are closed.