Postrojavanje vojske i vježbe u Rajlovcu: Oružane snage su u zaštiti suvereniteta BiH

U kasarni Rajlovac danas je u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića upriličeno svečano postrojavanje komandi i jedinica Oružanih snaga BiH a povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH.Također, u okviru svečanosti predstavljano je naoružanje i oprema OS BiH, te su održane i pokazne vježbe.

Komšić je u svom govoru rekao da su u proteklih 14 godina Oružane snage pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

“Oružane snage BiH su bez sumnje bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način. Primarni smisao postojanja Oružanih snaga BiH jeste zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. To je ujedno i elementarni preduslov za integraciju države Bosne i Hercegovine u šire odbranbeno – sigurnosne sisteme, poput NATO saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo”, rekao je Komšić.

On je naveo da Oružane snage BiH ne brinu samo za sigurnost našeg društva jer kroz djelovanje u mirovnim misijama, naročito u Afganistanu, nego pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svijetu.

“Koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo aktivnostima koje obavljaju Oružane snage Bosne i Hercegovine. Kao primjer uzimam uspješno izvršenu vojnu vježbu na Manjači u septembru ove godine u kojoj je učestvovalo preko hiljadu vojnika uz podršku NATO-a. Ta vježba kao i niz drugih pokazuju spremnost Oružanih snaga za dostizanje potrebnih NATO standarda te predstavlja najveći iskorak OS BiH u povećanju stepena interoperabilnosti koji je po mnogo čemu ključni faktor saradnje i dostizanja NATO standarda. Sve te aktivnosti prepoznaju naše partnerske zemlje stoga nisam nimalo iznenađen riječima koje u bilaterlanim sastancima čujem od strane predstavnika ministarstava odbrana nama prijateljskim zemalja”, rekao je Komšić.

Da bi Oružane snage BiH nastavile bilježiti dobre rezulate, kaže on, potrebne su odluke institucija države Bosne i Hercegovine koje će stvoriti preduslove za to.

“Na istom ovom mjestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OS BiH govorili smo o potrebi ispunjavanja uvjeta za MAP. Godinu dana poslije, sa radošću možemo konstatovati da se Bosna i Hercegovina od 5.decembra 2018.godine nalazi u MAP-u i da se shodno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u. Proces na koji smo čekali godinama sada je deblokiran, i to sigurno jeste dodatno ohrabrenje kako za sve pripadnike Oružanih snaga BiH tako i za sve građane Bosne i Hercegovine. Danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji završili su neuspjehom. Međutim, mene lično raduje što sam u uvjerenju da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti. Onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve a da pri tome neće postići ništa”, naglasio je Komšić.

General OS BiH Senad Mašović govorio je o tome koliko su Oružane snage angažovane i na međunarodnom planu.

“S ponosom možemo reći da smo ove godine, po prvi put od uspostave Oružanih snaga BiH, uz pomoć ocjenjivača NATO saveza, po već navedenom konceptu operativnih sposobnosti, izvršili prvu od četiri faze ocjenjivanja Bataljonske lake pješadije. To je bio veliki izazov što potvrđuje da je u navedenoj vježbi učestvovalo više od 1.100 pripadnika OS. Iako se svakodnevno susrećemo sa problemima ograničenih i zastarjelih resursa, pripadnici OSBiH svojim entuzijazmom doprinijeli su da se ocjenjivanje realizuje na profesionalan način”, kazao je Mašović.

Naveo je da su pripadnici OSBiH u toku 2019. godine učestvovali u 14 međunarodnih vježbi realizovanih u 12 zemalja.

izvor: klix.ba

Prethodni članakKnjiga sedmice: “Druga prilika” autorice Danijele Stil
Naredni članak“Lopov uvijek bude otkriven” – pokazna vježba za učenike VI razreda