Potočari: Na dvadesetu godišnjicu genocida, dženaza za još 136 žrtava

srebrenicaDanas  će u Potočarima biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 136 žrtava genocida. Svi oni stradali su u julu 1995. godine, u nizu zločina koji su počeli tačno prije 20 godina i u kojima je stradalo više od 8.000 ljudi. Te zločine su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) okarakterizirali kao genocid.

Najmlađe žrtve koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima su četiri šesnaestogodišnjaka koji će biti ukopani pored svojih očeva, te četvorica, također šesnaestogodišnjaka, koji će biti ukopani zajedno sa svojim očevima. Danas će u Potočarima ukupno biti ukopano 18 maloljetnika.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Jusuf Smajlović, koji je ubijen sa 75 godina, a koji će biti ukopan zajedno sa sinom i unukom. Ove godine će biti ukopan i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom.

U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.166 žrtava genocida u Srebrenici, kao i 75 osoba koje nisu žrtve genocida, ali za koje su porodice željele da budu ukopane pored svojih očeva, braće i djedova.

U Potočarima će biti blizu 50.000 ljudi

U Potočarima će danas biti blizu 50.000 ljudi koji su tu došli da ukopaju svoje najmilije ili da odaju počast stradalim Bošnjacima “zaštićene UN zone”. Među njima će biti i učesnici “Marša mira 2015″, njih oko 10.000, koji su uoči obilježavanja dvadesete godišnjice genocida prepješačili isti put, sano u suprotnom pravcu, put kojim su nenaoružani muškarci i dječaci bježali iz srebreničkog pakla.

Zajedno sa učesnicima marša biće i maratonci koji su trčali od Vukovara do Srebrenice, sa jedinom željom da se zlo nikada ne ponovi, te biciklisti koji su krenuli iz Slovenije, Bihaća i drugih mjesta odajući počast žrtvama genocida.

Autobusi iz cijele Bosne i Hercegovine kreću se prema Potočarima. Oni prevoze na hiljade ljudi, koji, baš kao i svake godine, žele odati počast žrtvama.

Brojne delegacije u Potočarima na dvadesetu godišnjicu genocida

Više od 80 delegacija iz cijelog svijeta prisustvovaće današnjoj komemoraciji i ukopu nevinih žrtava genocida u Potočarima. Tamo će biti predsjednik Slovenije Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Na nivou šefova vlada najavljen je dolazak premijera Republike Turske Ahmeta Davutolua, Republike Srbije Aleksanda Vučića, Republike Albanije Edi Rame, zamjenika premijera i ministra vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didiera Rejndersa, prve potpredsjednica Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić, prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kosova Hašima Taćija, te potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslava Lajčáka.

Delegaciju Sjedinjenih Američkih država predvodiće bivši predsjednik ove zemlje Bil Klinton, te državna sekretarka ove zemlje iz Klintonovog doba Medlin Olbrajt.

Brojne zemlje zastupljene su na nivou ministara, ambasadora……….

 

Prethodni članakRazgovor sa jerejom Pravoslavne crkve u Ilijašu Božidarom Tanovićem
Naredni članakTarik i Sumeja Kovačević kao primjer odgoja djece prema islamskim principima