BIH

Potpisan kolektivni ugovor, zaposlenicima srednjih škola u KS uvećavaju se plaće i otpremnine

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture za Kanton Sarajevo Admir Šuvalić danas su potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja.

– Radi se o finansijskom povećanju za uposlenike srednjih škola u iznosu od deset posto u odnosu na prethodne plaće. Želim da napomenem da je Vlada KS zaključila prošlu godinu tako što smo podigli osnovice sa 330 na 385 KM i ovo je drugi vid povećanja – kazao je Uk.

Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović napomenula je da će se povećanje koeficijenata primjenjivati od 1. marta, te da će najniže plaće od januara bit će uvećane za deset posto.

– Dodatno je uvedeno ocjenjivanje zaposlenika koji do sada nisu bili ocjenjivani, s dodatkom na plaću temeljeno na njihovoj ocjeni rada. Nastavnici koji prate učenike na studijskom putovanju “Od rata do mira” imat će pravo na naknadu od deset posto prema ovom Kolektivnom ugovoru. Također, povećane su otpremnine za radnike u srednjem obrazovanju, koje sada iznose šest prosječnih neto isplaćenih plaća radniku za posljednjih šest mjeseci rada – dodala je Hota-Muminović.

Povezane objave

Back to top button