Sporazum o sufinansiranju projekata za infrastrukturna uređenja privrednih i poslovno – industrijskih zona u općini Ilijaš potpisao je ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem.

Po riječima, načelnika Fazlića u općini Ilijaš za sve projekte obezbijeđen je iznos od 545.815 KM i to za sufinansiranje projekata Izgradnja saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama “Luke” i “Željezara”, te asfaltiranje saobraćajnice u krugu “Željezare” Ilijaš.

“Planirana je rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš, nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone ‘Luke’, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa te rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš”, rekao je načelnik Fazlić.

Kako je pojasnio ministar Bašić, u Budžetu KS za ovu namjenu u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 2.434.565 KM KM, od čega su 500.000 KM budžetska, a 1.943.000 KM su kreditna sredstva.

Najavio je da će još 500.000 KM budžetskih sredstava također biti usmjereno u ovu svrhu.

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom, odnosno pristupnim i priključnim putevima, komunikacijom unutrašnjeg transporta, snabdijevanjem vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizaciju.

Inače, na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na jednoj od prethodnih sjednica Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u privrednim i poslovno – industrijskim zonama Kantona Sarajevo za ovu godinu.

Izvor: ilijas.ba

Share.

Comments are closed.