Potpisan Sporazum za sanaciju klizišta Alića Gaj – Vrijednost projekta 275.000 KM

U Općini Ilijaš potpisan je Sporazum za sanaciju i monitoring klizišta na lokalitetu Alića Gaj u vrijednsoti od 275.000 KM. Potpisinici su načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić.

Procijenjena vrijednost projekta je 275.000 KM, od čega će Zavod obezbijediti sredstva u iznosu od 113.000 KM, Uprava će osigurati sredstva u iznosu od 109.270 KM i Općina Ilijaš sredstva u iznosu od 52.000 KM.

Nosilac realizacije projekta biće Općina Ilijaš tako što će provesti proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova, pribaviti odobrenje za građenje, pružiti neophodnu pomoć pri realizaciji projekta, imenovati koordinatora za praćenje projekta i po završetku radova dostavit će Zavodu realizaciju novčanih sredstava.

“Klizište Alića Gaj je identificirano još prije rata. To je pojas koji gravitira prema gradu Ilijašu. Pripremljena je sva projektna dokumentacija i provedene su sve procedure. Ovim potpisivanjem stvorene su pretpostavke da pokrenemo procedure koje su neophodne, a koje je zakon propisao. Na jesen očekujemo početak radova koji znače sanaciju klizišta i time ćemo dobiti novi prostor koji će se moći korisiti za niz funkcija, od rekreativnih pa dijelom i za individualnu stambenu izgradnju. Također koristim priliku da se zahvalim Kantonalnoj upravi civilne zaštite na finansiranju druge faze izgradnje Operativnog CZ koji će itekako značiti u smislu funkcionisanja ne samo civilne zaštite, nego i organa uprave i mjesnih zajednica”, rekao je načelnik Fazlić.

Ministar Hadžiahmetović je najavio sufinansiranje druge faze izgradnje Operativnog centra civilne zaštite.

“Alića Gaj je jako zahtjevno klizište i ono će se fazno rješavati i drago mi je da smo danas otkočili proces osiguranja finansijskih sredstava. Osim toga Kantonalna uprava civilne zaštite je donijela odluku na svom štabu, a to je da ćemo sufinansirati drugu fazu izgradnje Operativnog centra štaba civilne zaštite u Ilijašu. Odlična je vijest da ćemo u skorije vrijeme imati moderan operativni centar.”

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić kazao je kako je Uprava sufinansijer ovakvih projekata, te da su Općine i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo nosioci aktivnosti i oni određuju prioritetna klizišta koja se trebaju rješavati u određenoj lokalnoj zajednici.

“Također shodno zahtjevu Općine Ilijaš prema Kantonalnoj upravi civilne zaštite odvojili smo sredstva u visini 105.000 KM za opremanje Operativnog centra civilne zaštite koji će korisiti sve jedinice zaštite i spašavanja odnosno hitne službe, uključujući i policiju“, rekao je direktor Brkanić.

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov naglasila je značaj stručnog nadzora i pomoći.

“Zavod za izgradnju će učestvovati sa 113.000 KM, ali uz finansijsku podršku najbitnije je što će pružiti stručni nadzor i stučnu pomoć. Klizište je jako opasno i specifično, tako da će inženjeri dati punu pdrišku i također ćemo nastojat u provedbi javnih nabavki pomoći Općini Ilijaš. Završetak radova očekuje se do kraja godine, ali sve zavisi od vremenskih uslova jer su u pitanju površinski radovi za koje trebaju stabilni vremesnki uslovi kako bi kvalitetno realizovali”, kazala je direktorica Barlov.

Prethodni članakCIK BiH: Rok za podnošenje kandidatskih listi ističe danas u 16 sati
Naredni članakZavršeni radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na objektima SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i Područne škole Malešići