Potpisan Sporazum za završetak izgradnje II faze gradskog stadiona u Ilijašu

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisali su Sporazum vrijedan 100.000,00 KM za završetak druge faze izgradnje gradskog stadiona u Ilijašu. Potpisivanju je prisustvovala i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović. Načelnik Fazlić naglasio je kako je ovo jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata na području općine Ilijaš, te da se druga faza privodi kraju.

“Ovo je jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata na području općine Ilijaš i jako je bitno da je iz sfere sporta. Sportsko – rakreativni centar na Banovcu pružiti će najbolje uslove za naše sportiste i građane. Privodi se kraju druga faza projekta. Mi smo pokrenuli već i treću fazu u smislu provođenja javnih nabavki, potpisali smo i ugovor sa izvođačem i time želimo sa aspekta rokova i dinamike ovaj objekat prije kraja iduće godine dovesti u punu funkciju. Vrijednost prve dvije faze projekta je oko 2.700.000,00 KM, a u njihovom finansiranju najviše sredstava osigurala je Općina Ilijaš i to 1.450.000,00 KM.

Sa današnjim potpisivanjem ovog Sporazuma Kanton Sarajevo je osigurao 1.250.000,00 KM. Treća faza po provedenoj proceduri će koštati 1.100.000,00 KM. Već smo od Vlade Federacije osigurali 260.000,00 KM. Kroz rebalans budžeta Kantona Sarajevo je osigurano 70.000,00 KM. Naravno Općina Ilijaš će prijedlogom budžeta za narednu godinu definisati sredstva i iz loklanog budžeta”, kazao je Fazlić.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić rekao je kako je ulaganje u sport investicija koja se u konačnici višestruko isplati.

“Do sada je Kanton Sarajevo za realizaciju ovog projekat izdvojio sredstva u iznosu 1.150.000,00 KM. Danas smo potpisali Sporazum kojim dodjeljujemo dodatnih 100.000,00 KM, s tim da smo rebalansom budžeta osigurali sredstva u iznosu od 70.000,00 KM, koja se odnose na nabaku i ugradnju stolica za tribine. Vjerujem da ćemo naredne godine u potpunosti imati završen ovaj sportski objekat. Ovo je vrijedan infrastukturni projekat koji će sigurno dosta značiti ne samo za lokalnu zajednicu nego i za KS. Veliki broj korisnika će biti u prilici da uživaju u sportskim aktivnosti i Ilijaš će biti mjesto održavanja ozbiljih međunarodnih fudbalskih takmičenja. Ulaganje u kulturu i sport je investicija koja se višestruko vraća”, rekao je Avdić.

Nakon sastanka, upriličen je obilazak stadiona i upoznavanje sa dosadašnjom realizacijom projekta i planovima za nastavak.

 

Prethodni članakPočinje isplata naknada za korisnike socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo
Naredni članakZavršeno asfaltiranje na regionalnoj cesti Malešići-Stari Ilijaš