ILIJAŠ

Potpisan Ugovor za II fazu izgradnje Gradskog stadiona vrijednosti pola miliona maraka

U kabinetu Općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje Ugovora o sufinansiranju II faze izgradnje Gradskog stadiona. Ugovor su potpisali ministar kulture i sporta u Vladi KS Kenan Alikadić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Također, potpisivanju Ugovora prisustvovao je i Jasmin Halebić, ministar finansija u Vladi KS.

Potpisivanjem Ugovora Ministarstvo kulture i sporta KS investirat će dodatnih 500.000,00 KM, čime će započeti druga faza izgradnje savremenog Gradskog stadiona u Ilijašu.

 „Ministarstvo kulture i sporta KS počelo je sa potpisivanjem sporazuma za kapitalne projekte. Danas smo potpisali i Sporazum sa Općinom Ilijaš i tu ćemo investirati 500.000,00 KM u Gradski stadion koji je započet u prethodnom periodu. U ovoj godini završit će se značajan dio radova. To će biti jedan novi sportski resurs koji će biti na usluzi svim stanovnicima općine Ilijaš i KS koji budu zainteresovani da obavaljuju svoje aktivnosti u jednom savremenom objektu kao što će biti ovaj stadion“, istakao je ministar Alikadić.  

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić iskazao je zadovoljstvo Odlukom Vlade KS i resornog ministarstva da se i u ovoj kriznoj godini investira u sportske objekte.

„Tom Odlukom općina Ilijaš će dobiti 500.000,00 KM. Radi se o drugoj fazi realizacije ovog projekta, a čija je ukupna vrijednost 4,5 miliona KM. U prvoj fazi su realizovani radovi u vrijednosti od 1.650.000,00 KM. Druga faza je u vrijednosti 1.200.000,00 KM i u naredna dva dana potpisujemo Ugovor sa izvođačem radova. U drugoj fazi, osim ovih 500.000,00 KM, Općina Ilijaš treba da obezbijedi dodatnih 700.000,00 KM. Trenutno kroz Budžet imamo obezbjeđeno 350.000,00 KM i ostaje još jedan dio, koji ćemo obezbijediti ili samostalno ili u daljoj saradnji sa Vladom KS i tako zaokružiti finansijski plan kako bismo objekat priveli kraju i da se izradi ključni dio projekta. U trećoj fazi ostaje unutrašnje uređenje prostora. Ovo je jedan perspektivni sportski resurs koji će dugoročno riješiti pitanje naših sportista koji će donijeti novi imidž općini Ilijaš. Naše je opredjeljenje da taj resurs bude potpuno besplatan našim sportistima i mi ćemo takvu politiku i dalje voditi.  Kroz Budžet ćemo objezbjeđivati redovna sredstva sportskim udruženjima za njihov rad a kroz izgradnju objekata omogućavati najbolje uslove za sport“, kazao je načelnik Fazlić.

Jasmin Halebić, ministar finansija u Vladi KS, naznačio je da je ovo samo jedan od projekata u nizu kojima Vlada KS pomaže lokalnim zajednicama.

„ Podržavamo infrastukturne projekte koji se odnose na angažman građevinske operative i kupovinu domaćih proizvoda. Na taj način pomažemo lokalnu ekonomiju i održavanje radnih mjesta“, kazao je ministar Halebić.

Nakon potpisivanja Ugovora, upriličen je obilzak Gradskog stadiona.

Povezane objave

Back to top button