ILIJAŠVIJESTI

Potpisan Ugovor za izvođenje radova na vodoopskrbnom sistemu Vrutak

U kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na vodoopskrbnom sistemu Vrutak, u vrijednosti 1.662.809 KM.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Akif Fazlić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović, direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić, te predstavnici firme “MIBRAL” d.o.o.

Načelnik Fazlić je istakao značaj ovog projekta i rješenje problema vodosabdjevanja.

„Administrativne granice općine Ilijaš su takve da praktično imamo dvije zasebne teritorijalne cjeline u kojima moramo razvijati zasebne komunalne infrastrukturne sisteme. Kroz ovaj projekat želimo riješiti pitanje vodosabdjevanja cijelog gornjeg kraja, tu mislim na MZ Gajevi i Dragoradi, te cjelokupnu Nišičku i Crnorječku visoravan. U osnovi ovo je razvojni projekat koji dugoročno osigurava vodosabdjevanje, ali i razvoj turizma i poljoprivrede”, rekao je Fazlić.

Ministar Hasanspahić govorio je o budžetskoj konstrukciji finansiranja ovog projekta.

„Ovo je početak implementacije prve faze projekta koju Ministarstvo komunalne privrede i infrastukture sufinansira sa milion KM, a Općina Ilijaš sa cca 650.000 KM. Zaista ćemo se potruditi da i u narednom budžetu KS osiguramo sredstva kako bismo ovu investiciju doveli do kraja i kako bi građani Ilijaša imali uredno vodosbdjevanje”, kazao je Hasanspahić.

Pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović kazala je kako će se realizacijom projekta vodovoda Vrutak dobiti je zaokružen i centralizovan sistem koji će omogućiti vodosnabdjevanje svih stanovnika na ovom području.

„Mogu slobodno kazati da je ovo jedan od najznačajnijih projekata koji će se realizovati u narednom periodu. Što se tiče kapaciteta izvorišta, riječ je o veoma izdašnom izvorištu. Za potrebe vodovoda Vrutak definisano je da će se crpitii 20 litara u sekundi i to će u potpunosti zadovoljiti potrebe stanovnika u narednih 50 godina“, naglasila je Osmanović.

Direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić istakla je da će se uvođenjem jednog ovakvog sistema dugoročno riješiti problem vodosabdjevanja gornjeg kraja općine Ilijaš.

„Ova godina je sigurno u znaku poboljšanja vodosnabdjevanja i to upravo na teritoriji gornjeg kraja općine Ilijaš, dakle van centalnog gradskog vodovoda. Područje na kojem se realizira ovaj projekat ima mnogo lokalnih vodovoda, odnosno iscjepkan sistem gdje djelomično tim sistemima upravlja JKP Vodostan. Uvođenjem jednog ovakvog sistema dugoročno će se riješiti prostor vodosabdjevanja. Također, važno je naglasiti da će se na taj način centralizirati sistem kojim je vrlo teško upravljati“, kazala je Zukić.

Izvođač radova na izgradnji vodovoda Vrutak je firma „MIBRAL“ d.o.o., a nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

„Projekat je jako kompleksan, riječ je o sistemu koji uključuje izgradnju trase, izgradnju rezervoara i potrebno je slijediti određenu dinamiku. Očekujemo da što prije započnemo radove, te da će vremenski uslovi biti odgovarajući kako bi se projekat završio u predviđenom roku. Prije početka izvođenja radova sva projektna dokumentacija je spremna“, kazala je Maja Bralović, vlasnica firme “MIBRAL”.

Rok za izvođenje radova je 180 dana.

Povezane objave

Back to top button