ILIJAŠVIJESTI

Potpisani ugovori o poticajima za izgradnju proizvodnih kapaciteta na području Ilijaša

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktori firmi CLOUDIT d.o.o. Sarajevo i LIMSAR d.o.o. Vogošća potpisali su ugovore o poticajima za izgradnju proizvodnih kapaciteta na području općine Ilijaš. Poticaj se odnosi na refundaciju troškova, sufinansiranje rente i troškove uređenja građevinskog zemljišta.  Ova vrsta projekta dizajnirana je zajedno sa Općinom Vogošća.

Cijenimo da je ovo jedna jako bitna linija u segmentu ukupne podrške našim privrednicima, omogućavamo im da na jedan jeftin dođu do dozvola i pokrenu izgradnju proizvodnih hala,  a sve u cilju pokretanja proizvodnji i usluga i otvaranja novih radnih mjesta. Ove dvije firme su prve koje su ispunile sve uslove od pokretanja procedura, javnih poziva. Danas smo potpisali ugovore, oko 195 hiljada KM obezbjeđeno je za ove dvije firme i nadamo se da ćemo na proljeće vidjeti rezultati kroz izgradnju industrijskih hala koje će izgraditi ove dvije firme, kazao je načelnik Fazlić.

Alma Softić, zamjenica direktora firme LIMSAR,  kaže da je povoljna poslovna klima u općini Ilijaš nagnala rukovodstvo ove firme za otvaranje novog proizvodnog objekta koji će zadovoljiti potrebe.

Kupili smo zemljište, a sad imamo subvencioniranje rente od Općine Ilijaš što puno znači i olakšava izgradnju objekta, radimo na tome da proširimo naša postrojenja i djelatnost naše firme i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, navela je Softić.

Projekat firme CLOUDIT odnosi se na izgradnju modernog arhivskog objekta sa pogonom za preradu i proizvodnju sirovine za reciklirani papir, a za  tu skupu investiciju svaka vrsta pomoći puno znači. Povoljna poslovna klima i susretljivost prema investitorima načelnika Općine i službi privukla je i ove privrednike u naš grad, naveo je  izvršni direktor  Admir Kulić.

Nadamo se da će novi investitori uspješno početi poslovanje u Ilijašu i doprinijeti zapošljavanju i novom privrednom zamahu.

Povezane objave

Back to top button