Potpisani ugovori o stipendiranju učenika sa Fondacijom Hastor

Ugovori o stipendiranju 57 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općina Ilijaš, Breza, Vareš i Vogošća, koje obezbjeđuje Fondacija Hastor, danas su potpisani u sali Općinskog vijeća Ilijaš. Sa područja općine Ilijaš potpisani su ugovori sa 35 porodica osnovaca i srednjoškolaca.

Fondacija Hastor je neprofitna organizacija, koja je u Bosni i Hercegovini počela sa radom u aprilu 2006. godine. Cilj ove organizacije pružiti podršku djeci i mladima u nastojanju da postanu samosvjesne ličnosti uz naglasak da su mladi budućnost ove zemlje, a obrazovanje instrument koji vodi ka prosperitetu.

Prisutnim roditeljima i djeci obratio se direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin i kazao kako Fondacija Hastor iz godine u godinu raste sa brojem stipendista osnovaca i srednjoškolca, ali i sa brojem stipendista studenata na području cijele Bosne i Hercegovine, te da su prisutni u više od 130 općina.

“Danas smo se okupili u prostorijama Općine Ilijaš i koristim priliku da se zahvalim lokalnoj administraciji na ustupljenom prostoru kako bi bili potpisani ugovori o stipendiranju sa roditeljima naših stipendista. Sa područja općine Ilijaš potpisani su ugovori sa 35 porodica osnovaca i srednjoškolaca. Također smo potpisali ugovore sa još 22 porodice sa područja općina Breza, Vareš i Vogošća. Dakle, Ilijaš je tu značajno u prednosti kada je brojnost u pitanju”, rekao je Fijuljanin.

Također je naglasio važnost volontiranja kazavši kako je upravo to veoma bitan uslov za ostvarenje prava na stipendiju i dodao:

“Naša misija je da u svakom stipendisti usadimo želju za pomaganjem drugima, čemu trebaju težiti i onda kada se okonča njihov status stipendiste Fondacije Hastor. Volontiranje treba biti ideja vodilja u našim životima budući da ništa ne može potaknuti osjećaj zadovoljstva kao pomaganje drugima jer je volontersko djelovanje neprocjenljivo.”

U ovoj školskoj godini Fondacija Hastor će stipendirati preko 2200 stipendista i to je najveći broj od kako Fondacija postoji. Iznos stipendije na mjesečnom nivou za osnovce je 100 KM, srednjoškolce 150 KM i studente 250 KM. Stipendije se isplaćuju tokom svih 12 mjeseci u godini. Pored toga, postoje i nagradne ili bonus stipendije za sve one koji ostvare prosjek 5,00 ili bolji uspjeh u odnosu na prethodnu školsku godinu.

ilijas.ba

Prethodni članakU utorak 25. oktobra obilježavanje 29. godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića
Naredni članakSedin Kahriman dobitnik priznanja PRO PR Globe Awards Vision Manager