ILIJAŠVIJESTI

Potpisani ugovori za sanaciju klizišta na području pet općina Kantona Sarajevo

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov potpisali su danas Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji projekta sanacije i monitoringa klizišta na lokalitetu općine Ilijaš. Riječ je o drugoj fazi projekta sanacije klizišta na lokalitetu Alića Gaj u vrijednsoti od 175.000 KM.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komandant Štaba Civilne zaštite KS Bojan Bošnjak.

Procijenjena vrijednost projekta je 175.000 KM, od čega će Zavod obezbijediti sredstva u iznosu od 63.750,00 KM, Uprava će osigurati sredstva u iznosu od 61.250, 00 KM i Općina Ilijaš sredstva u iznosu od 50.000,00 KM.

“Ovo je druga faza projekta. Prošle godine završili smo prvu fazu kada je investirano 266.000,00 KM. Sa završetkom druge faze završit ćemo sanaciju klizišta u okviru Regulacionog plana Alića Gaj i time dobiti ogromne benefite kada je u pitanju ovaj lokalitet. Oko sedam hektara zemljišta ćemo moći privesti krajnjoj namijeni kako je regulisano u RP Alića Gaj, a to je individualna stambena gradnja. Omogućiti ćemo dobivanje lokacija za 40 novih individualnih stambenih objekata što će dodatno doprinijeti daljnjoj urbanizaciji grada Ilijaša i naravno imat će pozitivne efekte na budžet Općine. Mi smo praktično došli u završnu fazu izbora izvođača i očekujem da se ovaj projekat realizuje do kraja mjeseca augusta”, rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Nosilac realizacije projekta biće Općina Ilijaš tako što će provesti proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova, pribaviti odobrenje za građenje, pružiti neophodnu pomoć pri realizaciji projekta, imenovati koordinatora za praćenje projekta i po završetku radova dostavit će Zavodu realizaciju novčanih sredstava.

Povezane objave

Back to top button