Potpisivanje Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u Federaciji BiH

Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH, bit će potpisan danas u Sarajevu.

Ovim kolektivnim ugovorom, na koji je Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici dala saglasnost, između ostalog je utvrđeno da najniža neto satnica radnicima u rudnicima ne može biti manja od tri KM, umjesto dosadašnjih 2,70 KM, a što predstavlja povećanje od 11 posto, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Kolektivni ugovor će potpisati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić i Samostalnog sindikata rudara u Federaciji BiH Zijad Lačić.

U skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH o davanju saglasnosti, ovaj kolektivni ugovor bit će u primjeni od 1. januara do 30. aprila 2023. godine. Tekst ovog ugovora usaglasio je Pregovarački tim koji je, po zaduženju Federalne vlade, imenovala Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, a koja je prethodno provela i konsultacije sa ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata rudnika iz sastava Koncerna Elektroprivrede BiH.

BHRT

Prethodni članakOdržana promocija knjige pisca i novinara Rezaka Hukanovića “Deseta vrata pakla”
Naredni članakU četvrtak 15.12.2022. nastavak suđenja u slučaju “Džemal Hadžić i drugi” (Čemerno)