Povodom blagdana Svih svetih, delegacija Općine Ilijaš i boračkih udruženja posjetila groblja u Brezi, Podlugovima i Stupama

Povodom katoličkog blagdana Svih svetih delegacija Općine Ilijaš, predvođena načelnikom Akifom Fazlićem, i predstavnicima boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš posjetili su katolička groblja u Brezi, Podlugovima i Stupama gdje su sahranjeni poginuli borci Armije Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, te položili vijence.

Na katoličkom groblju u Brezi sahranjeni su poginuli borci 126. Ilijaške brigade Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip.

„Delegacija Općine Ilijaš sa načelnikom Akifom Fazlićem, komandantom Enesom Durakom i predstavnicima boračkih udruženja iz Ilijaša došli su danas u Brezu. Ovdje na našem groblju su ukopani poginuli branitelji 126. Ilijaške brigade i to nam je velika čast. Zahvalni smo da veza između Ilijašana i Brezana koja je bila u ratu i dalje postoji i vrlo nam je važna. Također, moram reći da je kultura sjećanja vrlo bitna i ne smijemo je zanemariti. Ona je dio jednog naroda, nacije, države i društva. Bez kulture sjećanja nema budućnosti. Naravno kultura sjećanja bez mržnje i osvete, ali da se zna da je rat bio i da smo imali velike žrtve. Važno je da mladi znaju koliko je patriotska kultura sjećanja važna i da je ovdje neko davao živote kako bismo danas mogli slobodno živjeti“, kazao je župnik župe Svete Barbare, dr. sc. Pero Brkić.

Iljko Barić, nekadašnji zamjenik komandanta 126. Ilijaške brigade, kazao je kako je ovo prilika da se sjetimo najhrabrijih pripadnika Armije BiH koji su dali svoje živote za odbranu domovine.

„Za blagdan Svih svetih obilazimo bar tri ili četiri groblja gdje su sahranjeni naši poginuli koji su zajedno sa nama u ratu provodili teške dane, te dali svoje živote za odbranu domovine. To je jedan od načina da prenosimo naša sjećanja na mlađe generacije koje će baštiniti ovo što smo mi proživljeli. Jednog dana kad i nas ne bude oni će to da spominju i da se sjećaju“, rekao je Barić.

Općinski načelnik Akif Fazlić kazao je da je ovaj dan prilika da se oda počast poginulim borcima katolicima koji su dali živote za današnju slobodu i odbranu Bosne i Hercegovine.

„Naša je stalna obaveza da se sjećamo svih onih koji su dali svoje živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uvijek kažem da na spomen obilježju našeg Velimira Vidakovića piše „Dao je život za domovinu BiH“ i to je poruka iz koje moramo izvlačiti snagu da se i danas borimo za očuvanje države BiH i njen prosperitet i sa takvim porukama sigurno možemo izgraditi tu lijepu budućnost. Želim se zahvaliti udruženjima koji su danas ovdje i koji baštine ratni period i što na dostojanstven način obilježavamo ovaj važan datum“, poručio je Fazlić.

Na katoličkom groblju u Podlugovima delegaciju je dočekao župnik župe Sv. Marka Evanđeliste Ilija Marković.

“Posebno sam radostan što je delegacija Općine Ilijaš danas sa nama i što će položiti cvijeće na spomenik poginulim braniteljima. Na današnju svetkovinu Svih svetih i sutra na Dušni dan posebno stajemo kod grobova pokojnika i molimo se za njihove duše i oprost grijeha. Život je najveći dar kojeg primamo od Boga i ne smijemo dozvoliti da padne u zaborav nečiji dar koji je tako velik i kojeg su dali za slobodu domovine. Život je svet bez obzira na bilo kakvu pripadnost i važno je da minutom šutnje i molitvom tim ljudima odamo počast i zahvalnost za dar koji su dali za svakoga od nas i budućnost nas kojih živimo danas ovdje”, kazao je Marković.

Nakon posjete grobljima u Brezi i Podlugovima delegacija je obišla groblje Sv. Josip Desava u Stupama, u mjestu Ljubina. Položili su cvijeće na grob zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića, pripadnika Armije BiH koji je 1992. godine život dao braneći domovinu.

Katolici 1. novembra obilježavaju blagdan Svih svetih, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova porodice i prijatelja, polaganje cvijeća i paljenje svijeća. U crkvama se održavaju posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.

 

 

Prethodni članakIsplata penzija počinje u subotu, 05. novembra
Naredni članakPočinje realizacija druge faze projekta izgradnje oborinske i fekalne kanalizacione mreže na putu Polomska – Vratuša