ILIJAŠVIJESTI

Povodom blagdana Svih svetih odata počast i položeno cvijeće na grobljima branitelja Armije R BiH

Povodom katoličkog blagdana Svih svetih delegacija Općine Ilijaš, predvođena načelnikom Akifom Fazlićem, i predstavnicima boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš, te direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić posjetili su katolička groblja u Stupama, Podlugovima i Brezi, gdje su sahranjeni poginuli borci Armije Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, te položili vijence.

Posjetili su groblje Sv. Josip, Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković, gdje je sahranjen Zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu.Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira, na sinov grob došao je i ove godine. Njegova supruga Jagoda je umrla u aprilu 2019.godine i ukopana je pored sina u obiteljsku grobnicu, a dva sina su mu u inostranstvu. Uspomene su jedino što je ostalo Vladimiru i što vrijeme ne briše.

Nakon toga posjetili su i groblja u Podlugovima i Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da se posjetom grobljima na ovaj blagdan,  godinama obilježava i gaji kultura sjećanja na naše najbolje sinove, na naše heroje, na ljude koji su branili državu BiH.

„Ovo je naša obaveza prema ljudima koji su dali svoje živote za domovinu BiH za njenu nezavisnost i slobodu. Imali smo u našoj brigadi u Armije R BiH i ljude iz hrvatske nacionalnosti koji su na ratištima poginuli i dali svoje živote za domovinu i na ovaj dan želimo da odamo počast pripadnicima Armije R BiH. Na groblje Sv. Josip, Desava u Stupama sahranjen je Velimir Vidaković Zlatni ljiljan. Civilizacijski put jeste stalna ta tolerancija i borba za civilizacijske principe, mir i suživot. Zbog toga svaki doprinost i potez koji se uradi u sklopu svega toga daje veću šansu da uspijemo jer ne smijemo zaboraviti da ipak živimo u vrlo turbulentnim vremenima. U vremenima kada je pitanje mira jako upitno i borba za mir mora zaista prevladali sve druge zahtjeve i ove vrste susreta i odavanje počasti sigurno doprinosi tome“ kazao je načelnik Fazlić.

Dušni dan obilježava se sutra ( 2. novembra) kada se katolici  sjećaju svih svojih dragih pokojnika. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi. Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život.

Povezane objave

Back to top button