BIH

Poziv za učešće na 12. naučnom skupu “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci”

Institut za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ raspisao je poziv za učešće na 12. naučnom skupu Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci.

Ovogodišnji naučni skup bit će posvećen temi Bošnjačka politika – povijesno iskustvo i izazovi savremenosti, a održat će se na godišnjicu Prvog bošnjačkog sabora, odnosno na Dan Bošnjaka – 28. 9. 2022. godine u Sarajevu. Prvi bošnjački sabor bio je jedan od temeljno važnih događaja u savremenoj društveno-političkoj historiji bošnjačkog naroda, te su godišnjica Sabora i Dan Bošnjaka prilika za usmjereni naučno-intelektualni osvrt na povijest političkog organiziranja kod Bošnjaka od osnivanja Muslimanske narodne organizacije 1906. godine kao prve bošnjačke političke stranke pa nadalje, odnosno na bošnjačku politiku u našem vremenu.

Cilj naučnog skupa je da u formi otvorenog naučno-intelektualnog dijaloga raspravi ključna pitanja povijesti i savremenosti političkog djelovanja kod Bošnjaka unutar sljedećih užih tematskih cjelina:

  1. Povijest političkog organiziranja Bošnjaka – političko naslijeđe i iskustvo za savremenost;
  2. Bošnjačka politika od obnove političkog pluralizma devedesetih godina 20. stoljeća do danas – stanje, perspektive i strateška usmjerenja za budućnost;
  3. Bošnjačka politika i identitet i kultura Bošnjaka – povijest i savremenost, stanje i potrebe.

Uz navedene tematske cjeline, naučni skup otvoren je i za druge pojedinačne teme u skladu s općom temom naučnog skupa.

Od učesnika naučnog skupa očekuje se i da izlože svoja promišljanja i viđenja budućih strateških politika s ciljem osiguranja bolje i sigurnije budućnosti bošnjačkog naroda i bosanskohercegovačke države i društva.

Planirano je objavljivanje zbornika radova s naučnog skupa u izdanju Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, uz istovremeno objavljivanje izabranih radova u časopisima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Godišnjak (na bosanskom jeziku) i Bosnian Studies (na engleskom jeziku).

Prijavu teme s kratkim sažetkom potrebno je poslati najkasnije do 1. 9. 2022. godine na adresu elektronske pošte institut@preporod.ba.

Povezane objave

Back to top button