Poznati pobjednici literarnog konkursa „Ramazan mjesec milosti, oprosta i spasa“

Javna ustanova „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“ i ove je godine, uz podršku dragih dugogodišnjih prijatelja i sponzora, organizirala tradicionalni  literarni ramazanski konkurs. Tema je bila „Ramazan mjesec milosti, oprosta i spasa“, a rok za podnošenje prijava bio je petak 16. guni 2017. godine. Nakon što je istekao rok za prijavu, odlukom direktora ustanove formirana je Komisija za izbor najboljih radova, koja je imala zadatak da prikupi radove, pročita ih, ocijeni i izabere najbolje.

Sjednica Komisije za izbor najboljih radova literarnog takmičenja Ramazanskog programa Radio Ilijaša „Ramazan mjesec milosti, oprosta i spasa“ održana je u utorak 20. juna 2017. godine sa početkom u 14 sati. Sjednici su prisustvovali : predsjednik Komisije Šerif ef. Ćatić i članovi Jasmina Masnopita i Nermina Durić-Kahvedžić.

Ustanovljeno je da je na konkurs pristiglo  šest radova, ove godine znatno slabiji odziv zbog kraja školske godine. Članovi Komisije pročitali su svaki rad, ispravljali pravopisne i stilske greške. Predsjednik Komisije Šerif ef. Ćatić ustanovio je da niko nije poslao rad na zadatu temu i da je bilo previše citata u radovima, što smanjuje literarnu vrijednost pisanih sastava, te se odlučio da su najbolja dva pripovjedačka rada. Neki radovi nisu mogli ući u uži izbor zbog brojnih pravopisnih grešaka, drugi zbog toga što su autori odlutali od zadate teme, ali na kraju se došlo do tri ponajbolja rada. Svi članovi komisije su na kraju ocijenili radove i izabrana su tri sa najboljim prosječnim ocjenama.  Članovi Komisije postigli su dogovor da se imena nagrađenih  objave posljednjeg dana Ramazana u Ramazanskom programu Radio Ilijaša.

Pobjednici konkursa:

  1. Ernad Hadžavdija, 11 godina-Dragoradi-nagrada 200 KM, sponzor Perzijsko-bosanski koledž sa internatom Lješevo
  2. Emira Nur Muftić, 14 godina-Sarajevo-nagrada 150 KM, sponzor Lišćevica promet d.o.o.
  3. Amra Herić, 12 godina-Srednje- nagrada 100 KM, sponzor Hodžeks d.o.o.

Komisija je usvojila zaključak da se dodjeli i jedna utješna nagrada u iznosu od 50 KM koju obezbjeđuje JU KSC i Radio Ilijaš, a pripala je Almi Ademović, 15 godina –Stari Ilijaš.

Pobjednički radovi će, nakon lektorisanja i stilskih ispravki,  biti objavljeni na web stranici radioilijas.ba.

Podjela diploma i nagrada bit će upriličena u subotu 01. jula 2017. godine na otvorenju Manifestacije „Ilijaški dani“.  Obavezan je dolazak djece i čitanje radova.

Djeca koja su osvojila nagrade su obavještena o tome.

Zahvaljujemo se svim učesnicima takmičenja na poslatim radovima,a onima koji nisu osvojili nagrade želimo više sreće sljedeće godine.

 

Prethodni članakU okviru “Ramazanskih noći ” predavanje održao prof.Dženan ef. Handžić
Naredni članakPredavanjem o radostima Bajrama završena Manifestacija “Ramazanske noći” u Ilijašu