BIHVIJESTI

Pred nama je još jedan toplotni talas, treći ovog ljeta

U više krajeva Bosne i Hercegovine od danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura što nagovještava da je pred nama još jedan toplotni talas, prema riječima meteorologa Bakira Krajinovića, treći za ovo ljeto.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura kretat će se od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni Celzijusa, a slično vrijeme očekuje nas do petka.

To znači da će se visoke temperature zadržati nekoliko dana, iznadprosječne za ovo doba godine, a takva pojava definiše se kao toplotni talas.

Kako to pojašnjava meteorolog Bakir Krajinović, očekivane temperature zraka, zbog kojih je i na snazi narandžasti meteoalarm do 27. augusta, kretat će se od 33 do 40, lokalno na sjeveru Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42 stepena.

Prosječne maksimalne temperature zraka za august po gradovima BiH kreću se od 27 do 34, a sve to ukazuje da je pred nama još jedan toplotni val, riječi su Krajinovića.

“Do sada smo imali po jedan toplotni val u junu (19. – 23.) i julu (15. – 19.), a kako stvari stoje, izgledan je i jedan u augustu (21. – 27.). Češći i intenzivniji toplotni valovi direktno su povezani sa klimatskim promjenama i jadna su od najozbiljnijih posljedica globalnih promjena u atmosferi. Iz godine u godinu ne zaobilaze ni Bosnu i Hercegovinu. Izuzetno su opasni po ljudsko zdravlje, poljoprivredu (ratarstvo i stočarstvo) kao i druge grane naše privrede”, piše Krajinović na svom Facebooku te dodaje:

“Nema ni jednog dijela društva da nije negativno pogođen posljedicama toplotnog vala, zbog toga i hidrometeorološke službe posebno prate razvoj sinoptičke slike i pozorno najavljuju upozorenja kako bi pravovremeno odreagovali i smanjili negativne posljedice toplotnih valova”, zaključuje on.

Neke od preporuka za zaštitu zdravlja stanovništva na visokim temperaturama Zavoda za javno zdravstvo FBiH su:

  • Ne izlažite se suncu nepotrebno;
  • Tokom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Ako kod kuće ili na poslu nemate klimu, idite do obližnjih klimatiziranih prostora poput knjižnica, trgovina ili kina. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja.

(klix)

Povezane objave

Back to top button