ILIJAŠ

Predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović: Ambicija, snaga, inspiracija i motivacija najvažniji su za uspjeh žena u svim poljima

Međunarodni dan  žena, 8. mart, je prilika da se iznova ukaže na napore i postignuća ženske borbe u ostvarivanju društvenih prava žena u svijetu, te da se afirmiše stvarna uloga žene u našem društvu.

Međunarodni dan žena praznik je različitih dostignuća žena od ekonomskih, društvenih do političkih. U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, gost programa Radio Ilijaš bila je predsjedavajuća OV Ilijaš Alma Omerović, neko ko aktivno radi i sudjeluje u politici.

Sa predsjedavajućom Omerović govorili smo o položaju žene u savremenom društvu i politici, te koliko je truda, odricanja i istrajnosti, ali i razumijevanja porodice potrebno za posao koji obavlja.

“Kao mlada osoba a pri tom žena, vjerovala sam da pojedinac može mijenjati stvari. Za svaku ženu je izuzetno važno da postane vidljiva, prvenstveno u svojoj političkoj partiji. Žene moraju imati ambiciju, koju naravno trebaju čvrsto zadržati. Put do uspjeha je dug i prepun frustracija i razočarenja. U bilo kojoj oblasti pa i u politici. Jedini način da zadržite vjeru u sebe je da ste inspirisani i motivisani za ostvarenje “viših” ciljeva tako da određivanje preniskih kriterijuma nije dobra ideja“, kazala je predsjedavajuća Omerović.

Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti. Žene u cijelom svijetu još uvijek se bore s raznim predrasudama i  diskriminacijom, te još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega. Žene političarke u BiH su neprestano u prilici da rade i da se bore mnogo više u odnosu na svoje muške kolege. Predsjedavajuća Omerović je između ostalog kazala da je izuzetno važno pitanje podizanja svijesti samih žena u smislu međusobne podrške jedne drugoj.

Važno je da u politici budu snažne žene.  Pored toga žena kao biće senzibilnija je za mnoga pitanja od muških kolega. Zbog toga i jeste ženi mjesto u politici.  Važno je da se žene umrežavaju i podržavaju  sa svojim kolegicama, da daju podršku i traže podršku od njih. Političke vještine definitivno se mogu naučiti. Zanimanje političarki, kao i svako drugo zanimanje, zahtjeva konstantnu vježbu. Ono što sam stekla kroz praksu kao žena koja involvirana u političke procese jeste to da se upravo od žena očekuje da se snažno protivim svakom vidu diskriminacije. Zakonodavna vlast mora osigurati sistem jednakih prava, prema tome i prava žena. Mi ne smijemo biti samo  kvota u sistemu. A upravo ovu tezu moramo odbraniti mi – žene koje i jesmo većinsko glasačko tijelo. Nažalost, žene nisu dovoljno zastupljene u politici”, poručila je predsjedavajuća Omerović.

Žene su kroz historiju bile vrlo uspješne političarke, doktorice, pravnice, novinarke,    ekonomistice, profesorice, vojnikinje. Takva situacija je i danas. Uloga žena u društvu je neprocjenjiva i kao takve, žene trebaju biti poštovane i uvažene.

„Ono što je najimpresivnija i najvažnija uloga žene jeste uloga majke – žena je ključni stub porodice i društva. Nažalost, žene su još uvijek manje plaćene za iste poslove koje obavljaju nego muškarci. Moramo se izboriti za ambijent življenja u kojem vlada socijalna pravda“, kazala je predsjedavajuća Omerović.

Međunarodni dan žena, 8. mart,  smibol je borbe za elementarnu ravnopravnost muškaraca i žena, pravo glasa i dostojanstven rad. Za sami kraj, predsjedavajuća OV Ilijaš poslala je poruku u povodu Međunarodnog dana žena, ističući da se žene moraju boriti za ideale i budućnost.

“Mlade žene moraju graditi kritički odnos prema svijetu oko sebe, da traže i da se bore za više nego što im se daje. Moraju se boriti za ideale i za budućnost. Prije svega, žene se moraju osloboditi apatije prema društvenoj sredini, lokalnoj zajednici, državi u smislu mišljenja da ne mogu donijeti nikakve promjene. Izuzetno je važan politički aktivizam, jer ukoliko niste za stolom gdje se donose odluke i ne želite da vas neko čuje, neko drugi će donijeti odluke o vašem životu ne znajući šta žene zaista žele.

Moja poruka mladim ženama jeste da uvijek imaju kvalitetan politički cilj koji mora biti negdje između inspirativne vrijednosti i onoga što je mogućnost“, poručila je predsjedavajuća Omerović.

Predsjedavajuća Omerović uputila je najiskrenije čestitke u povodu 8. marta svim ženama, majkama i  suprugama sa željom da uvijek budu odvažne i snažne.

 

Povezane objave

Back to top button