Predsjednik Općinske izborne komisije Velid Fazlić uputio čestitke u povodu Svjetskog dana izbora

Na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Europe (ACEEEO), održanoj 2005. godine, više od 20 zemalja članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u februaru obilježava kao dan koji bi u cijelom svijetu predstavljao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno Svjetski dan izbora.

Tim povodom, u programu Radio Ilijaša gostovao je predsjednik Općinske izborne komisije Ilijaš Velid Fazlić. Sa Fazlićem smo razgovarali o načinu obilježavanja Svjetskog dana izbora, trenutnim aktivnostima koje sprovodi Općinska izborna komisija, ali i o predstojećim  izborima.

“Općinska izborna komisija je na svojoj redovnoj sjednici  donijela odluku na koji način će da obilježi Svjetski dan izbora. Ovaj dan smo tradicionalno obilježavali sa učenicima četvrtih razreda SŠC “Nedžad Ibrišimović” , ali zbog epidemiološke situacije, ove godine Općinska izborna komisija je odlučila da ovaj dan provede u medijima i sa svojim biračima. Budući da je izborna godina, odlučili smo da sa biračima razgovaramo o predstojećim izborima, ali vjerujemo da je dobar dio građana već informisan. Općinska izborna komisija obavlja svoje redovne aktivnosti. Trenutno naš najveći zadatak je provjera centralnog biračkog spiska, budući da se pojavio jedan broj ljudi koji su umrli, a koji se nalaze na biračkom spisku. U toku je provjera tih podataka. Tu su i druge aktivnosti u smislu bolje provodivosti izbora, kao što je elektronska identifikacija birača”, kazao je Fazlić.

Centralna izborna komisija je prepoznala rad Općinske izborne komisije, te je na zadnjoj konferenciji o provođenu izbora donijela odluka da našoj komisiji dodijeli Zlatnu plaketu zbog blagovremenosti i tačnosti dostave izbornih rezultata, preciznosti popunjenih obrazaca, te za provođenje izbornih aktivnosti u skladu sa utvrđenim rokovima.

Za sami kraj, Fazlić je čestitao Svjetski dan izbora svim Bosancima i Hercegovcima, te poslao poruku u povodu predstojećih izbora svim biračima.

“Želio bih da čestitam Svjetski dan izbora svim državljanima Bosne i Hercegovine, a posebno biračima naše izbore jedinice 118 A Ilijaš. Zamolio bih sve birače, kao i one koji će tek da pristupe glasanju da izađu na izbore, te da koriste svoje aktivno i pasivno pravo – da biraju i da budu birani”, poručio je Fazlić.

Prethodni članakZa vikend punkt za vakcinaciju u Importanne Shopping Centru, uz besplatan cjelodnevni parking
Naredni članakObavještenje za članove Udruženja penzionera Ilijaš