ILIJAŠINTERVJU

Predsjednik Savjeta MZ Crna Rijeka Akif Šehić o stanju i problemima, te prednostima života na ovom području  

MZ Crna Rijeka-Kamenica nalazi se na granici općina Olovo, Vareš i Ilijaš sa oko 700 stanovnika. Predsjednik Savjeta MZ Crna Rijeka Akif Šehić kaže da su veliki problemi, ali i prednosti života na ovom području.

U proteklom periodu urađeno je mnogo projekata u saradnji sa Općinom Ilijaš kako bi se poboljšali uslovi života, ali Šehić smatra da je trebalo biti urađeno puno više i bolje.

-Problem mućenja voda je riješen, urađen je prečistač na glavnom bazenu i mislim da je taj problem trajno riješen. Ostalih problema je puno, počevši od prijevoza putnika. Crna Rijeka je imala gradski autobus i prije rata sa 14 polazaka, sad se to sve svelo na pet polazaka. Prije godinu dana imali smo problem sa gradskim saobraćajem što su osjetili svi stanovnici KS pa i mi. Gras je zamijenjen Centrotransom pa je stanje nešto bolje što se tiče redovnosti linija, jer ako se jedan autobus propusti nema sljedećeg i ljudi su prisiljeni da se snalaze kako znaju da bi došli do odredišta, kaže Šehić.

Navodi da je veliki problem i što ambulanta Porodične medicine radi samo četiri sata sedmično iako ima stanovnika, ali o povratnicima i njihovom zdravlju slabo se vodi računa.  Svi ti problemi dovode do iseljavanja u grad, posebno mlađeg stanovništva.

Mlada osoba koja se oženi i želi izgraditi kuću ne može dobiti priključak vode jer nema građevinsku dozvolu umjesto da se podržava povratak i pomaže ljudima koji se vrate. Ove godine smo imali dvoje djece za predškolski odgoj i nisu imali jedan dan obavezni zbog toga što ih je malo. Sljedeće godine imat ćemo više djece, ali treba pomoći ljudima i voditi računa o svakom stanovniku, smatra Šehić.

Stanovnicima Crne Rijeke prije rata uplaćivali su samodoprinos i izgradili asfalt što je uveliko pomoglo razvoju.

Ove godine urađen je asfaltni put za Žere, jedan zaseok kritičan u padini, kao i pravac Elezovići-Rosulje, što je dodatno uljepšalo ovaj kraj i usrećilo ljude. Imali smo u planu zaseok Borje koji je najudaljeniji što nije uspjelo doći na red, kao i izvorište Jazići asfalt do glavnog bazena, ni to nije urađeno, kao ni rehabilitacija puta za Odžak, kazao je Šehić.

Međutim, prioritetan problem koji treba rješavati je izgradnja kanalizacione mreže, za što postoji projekat 10 godina, koji je zastario.

-Doradili smo projekat i urađeno je nešto, imali smo obećanje od Vlade KS 400 hiljada KM što nije realizirano, planirana su ta sredstva sljedeće godine pa se nadamo da će početi radovi na izgradnji kanalizacije. Drugi problem je vodosnabdijevanje jer u ljetnom periodu imamo redukcije, a stanovnika u tom periodu godine je više. Preko izvora Jazić pokušavamo pojačati priliv vode. Ove godine nismo uspjeli realizovati taj projekat ali se nadamo da će iduće godini biti završen. Međutim, taj izvor neće biti dovoljan za vodosnadbijevanje i morat ćemo tražiti druge izvore, dodao je Šehić.

Pored problema sa vodosnadbijevanjem, mještani pojedinih zaseoka mjesne zajednice Crna Rijeka nemaju regulisanu rasvjetu.

Što se tiče asfaltiranja puteva u Crnoj Rijeci, uradili smo poprilično i skoro svaki zaseok ima put. Veliki problem su i makadamski putevi koji ne koštaju puno. I ove godine sam tražio da se bar izlazi iz sela poravnaju. Kada je riječ o rasvjeti, mi imamo zaseoke Nenići, Dautovići i Gaj  1 i 2 koji nisu nikako osvijetljeni. To su malo dalji zaseoci od Crne Rijeke, tako da se teško mogu kačiti na postojeću rasvjetu. Predložio sam općinskom načelniku da se uradi rasvjeta u tim mjestima, kazao je Šehić.

Šehić je dodao da se nada kako će se u skorije vrijeme riješiti stanje i pojedini problemi građana MZ Kamenica i time učiniti ugodniji i ljepši život na ovom području.

 

 

Povezane objave

Back to top button