ILIJAŠ

Predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić: Nakon 90 posto realiziranih projekata, u 2023. godini očekujemo izgradnju ureda MZ

U serijalu emisija o ilijaškim mjesnim zajednicama predstavili smo MZ Luka, realizirane projekte u ovoj godini i planove za 2023. godinu, a gost je bio predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić.

MZ Luka jedna je od novofirmiranih ilijaških mjesnih zajednica.

MZ Luka je mlada, možemo reći, nastala je 2000. godine  i sastoji se od dvije podružnice: Luke i Bioče. Luka se sastoji od naselja: Gornja i Donja Luka i Ribarići, a Bioča od Gornje i Donje Bioče. Specifičnost Luke  je da gravitira uz dva korita rijeka Bosne i Misoče, koridora 5c i uz željezničku prugu.

U 2022. godini realizirani su brojni projekti u ovoj MZ uz podršku Općine Ilijaš, a najvažniji projekat je proširenje gradskog vodovoda u Bioči.

Najvažniji projekat  je vodosnabdijevanje u Bioči. Proširili smo gradski vodovod od Donje Bioče prema Gornjoj Bioči i prije školske godine spojena je Područna škola na gradski vodovod. Završena je trenutno procedura javnih nabavki i tendera za dalje proširenje gradskog vodovoda i počeli smo radove dalje u Gornjoj Bioči.

Od ostalih projekata Brkić izdvaja radove na kanalizacionoj mreži u Gornjoj Luci, asfaltiranje puta od firme Ilmex do željezničke pruge u Donjoj Luci, asfaltiranje nekoliko manjih puteva,  rekonstrukciju koševa i golova na sportskoj  plohi u Donjoj  Luci, asfaltiranje  kraka puta kroz naselje Hujići, asfaltiranje prilaza mesdžidu i Područnoj školi u Bioči,  zamjena  kapije Područne škole,  proširenje javne rasvjete.

Brkić je mandat predsjednika Savjeta MZ Luka preuzeo 2014. godine i ovo je njegov drugi mandat, te je napravio mali osvrt na proteklih osam godina.

To je bilo teško vrijeme, bile su poplave i mnogo neriješenih problema u MZ. Nakon toga intenzivirana je izgradnja, rekonstrukcija kanalizacione mreže, asfaltiranje puteva, ugradnja javne rasvjete, mjesna zajednica se širila, doselilo se mnogo novog stanovništa. MZ je i dobitnik Plakete Općine Ilijaš i ovom se prilikom još jednom zahvaljujem na tome i zadovoljstvo je da mogu reći da je 90 posto projekata realizirano, navodi Brkić.

MZ Luka graniči sa općinama Novi Grad Sarajevo i Visoko, kao i sa mjesnim zajednicama Stari Ilijaš i Ilijaš Grad  sa kojima ima odličnu komunikaciju i saradnju.  Brkić poziva stanovnike MZ Luka da se za rješavanje problema obrate Savjetu ove MZ koji im stoji na raspolaganju.

Glavni projekat za koji se Brkić nada da će biti realiziran u 2023. godini je nabavka zemljišta i izgradnja ureda MZ Luka, koja nema svoje prostorije.

Prioritet u 2023. godini je svakako nastavak izgradnje vodovoda u Bioči, kao i asfaltiranje određenih zaseoka u ovom dijelu MZ Luka.

Povezane objave

Back to top button