ILIJAŠINTERVJU

Predstavljamo 26 godina postojanja i rada JOB Unija veterana općine Ilijaš

U seriji emisija u kojima ćemo predstaviti boračka udruženja sa područja općine Ilijaš počinjemo sa Udruženjem JOB Unija veterana s obzirom na to da je protekle sedmice obilježen i Dan veterana i 30. godišnjica JOB Unija veterana Kantona Sarajevo.

Gost programa bio je Sidik Bečirević, predjednik Upravnog odbora JOB Unija veterana općine Ilijaš.

Daleke 1996. godine u Ilijašu je zaživjela Unija veterana u Ilijašu.

Samom reintegracijom Ilijaša i Vogošće ukazala se potreba za organizovanjem boraca koji su iznijeli teret rata. Inicijativom rahmetli načelnika Saudina Mešetovića pokrenuto je formiranje Job Unija veterana. Kroz sve ove godine rada Udruženja, vidljiv je napredak, u prvim godinama to su bila egzistencijalna pitanja jer ljudi nisu imali gdje živjeti i nisu imali posla. S godinama su te aktivnosti prerasle u obilježavanje važnih godišnjica, izgradnje spomen obilježja, pisanje knjiga, snimanje filmova. Položaj boraca je i dalje težak, oni su tek sad dočekali borački dodatak, skromna sredstva, ali je to važan iskorak u dobrom smjeru, kaže Bečirević.

On je podsjetio na riječi ministra Omera Osmanovića na obilježavanju Dana veterana, koji je kazao da je Unija veterana nukleus svih ostalih udruženja, te da borci i veterani zaslužuju bolji položaj.

Mi kao društvo moramo obilježavanje Dana veterana podići na jedan veći nivo, barem onaj federalni, kako bi odali počast našim borcima. Uzmimo za primjer Sjedinjene Američke Države, koje ovaj dan obilježavaju kao neradni, slaveći sve svoje veterane, priznavajući tako njihov doprinos odbrani. Neka vam je sretan vaš dan, ali i 30 godina od osnivanja ‘Unije veterana’, te se nadam da ćemo u budućnosti svjedočiti boljem položaju boraca u našoj državi, jer sinovi Bosne i Hercegovine to i zaslužuju”, poručio je tim povodom ministar Osmanović.

Pored Ministarstva za boračka pitanja KS, projekte Unije veterana Ilijaš, kao i svih ilijaških boračkih udruženja, podržava godinama i Općina Ilijaš i načelnik Akif Fazlić, finansiranjem izgradnje spomen obilježja, promocije knjiga, obilježavanja godišnjica, organizacije memorijalnih turnira.

Jedna od glavnih aktivnosti je obilježavanje godišnjice pogibije ilijaškog heroja Hašima Spahića, koje se održava svake godine u oktobru, akademijom u Ilijašu, obilaskom mezarja u Brezi i posjetom mjestu pogibije na Moševićkom brdu.

Na djecu je ove godine posebno utjecalo gledanje filma o Hašimu Spahiću koji je uradila Fondacija. Muha se nije čula u kinu Ilijaš, proradile su emocije, možda je to bilo prvi put da djeca saznaju o dešavanjima u prijeratnom Ilijašu, mjesta koja su stradala do same pogibije rahmetli Hašima i momaka koji su taj dan vraćali Moševićko brdo, od olovskih Jokera, visočke Laste i drugih jedinica. Ove godine je na Moševićkom brdu bilo najviše boraca i samih sudionika događanja, što je bio poseban događaj evociranja uspomena, naglašava Bečirović.

U nastavku razgovora navodi da se još mnogo toga može uraditi na njegovanju kulture pamćenja, prvenstveno zbog djece i budućih generacija.

Neophodno je u što kraćem roku napisati još knjiga, snimiti još filmova, koji bude emocije, govore ne samo o vojnim i strateškim stvarima, nego životu koji je, usprkos borbama, pogibijama, morao teći i u takvim uslovima, pa bi dobro bilo napisati knjigu o dogodovštinama boraca na samom ratištu o čemu sam nedavno neformalno razgovarao i sa našim Semirom Spahićem, treba o svemu da ostanu dokumenti jer samo će tako historija ostati sačuvana za buduće generacije.

Povezane objave

Back to top button